Valley of Fire

Valley of Fire Statepark – de ideale dagtrip vanuit Las Vegas

The Valley of Fire Statepark ligt op een uurtje rijden van Las Vegas heen en het was voor ons een ideale uitstap om even de gekte van Sin City te ontvluchten. The Valley of Fire is bescheiden in formaat vergeleken met de grote, nationale Parken in West-Amerika maar zeker niet minder de moeite waard.  In dit blog een verslag van ons bezoek aan dit leuke staatspark!

Entree & informatie

Het is geen National Park maar een staatspark, dus je kunt hier niet binnen met de Annual Pass. Je betaalt $10 per auto. Het entreegeld wordt gebruikt om het park te onderhouden. Omdat het geen groot National Park is maar onderhouden wordt door de staat, is het minder ‘hip’ en kent het park wat minder faciliteiten. Bij de entree krijg je een kaart met de viewpoints en rotsfiguren die je kunt bekijken. Wij hebben niet alles gedaan vanwege de hitte tijdens ons bezoek maar je kunt hier gerust een volle dag spenderen. Het park kent een woestijnklimaat en het regent sporadisch. In de zomer kan het er gemakkelijk 40+ graden worden, neem dus zeker genoeg water mee!

Valley of Fire - heet
State Route 169

State Route 169, ofwel de Nevada Scenic Byway, loopt zo’n 10 mijl door het park. Wij reden hem vanuit de westelijke naar de oostelijke ingang. The Valley of Fire lijkt nog niet ontdekt te zijn (of niet zo in trek?) bij de massa, dus we reden soms helemaal alleen over de mooie wegen in dit park.

Weg in Valley of Fire
Arch Rock Loop Drive

We begonnen met de Arch Rock Loop Drive (ook aangeduid als Scenic Loop Drive), een lusvormige onverharde weg rond de rode, apart gevormde rotsen. Het is ongeveer 2 mijl hobbelen in de auto. Er is niet echt plek om te stoppen langs deze weg, behalve dan bij de twee bijzondere rotsen, Piano Rock en Arch Rock. De weg eindigt bij Atlatl Rock. We beklommen deze rots door middel van de grote trap van 12 meter hoog. In de zengende hitte nog best een uitdaging, maar bovenaan kun je oude rotstekeningen bekijken (petroglyphs). Helaas heeft men een groot deel van deze tekeningen moeten beschermen met een grote, glazen wand wegens vandalisme. Mensen hebben er zelf tekeningen en namen bij gekrast. Zo zonde! Je kunt hier ook nog Beehives bekijken, een aantal roodgekleurde zandsteenformaties in de vorm van bijenkorven.

Arch Rock Loop Drive
Arch Rock Loop Drive - onverhard maar goed begaanbaar
Atlatl Rock
Atlatl Rock met zijn trap naar de petroglyphs
Petroglyphs
De petroglyphs - rotstekeningen
Het Visitor Center

We reden een stuk over de goed onderhouden wegen alvorens we aankwamen bij het Visitor Center. Hier werden we getrakteerd op twee Bighorn sheep. Een ranger van het park had de dieren al snel in de smiezen en probeerde hen weg te houden bij de parkeerplaats. Het was gelukkig niet erg druk. In het Visitor Center is informatie te vinden over de geschiedenis van het park en de vroegere bewoners van dit gebied. Er staat ook een bord met de actuele weersituatie in het park en aanbevelingen om wel of niet te gaan wandelen. Bij ons was het HOT HOT HOT en werd wandelen afgeraden. Er zit een klein winkeltje in het Visitor Center waar je enkele souvenirs en wat drinken en eten kunt krijgen, maar we zouden aanraden dit zelf mee te nemen. Er is weinig keuze en de prijzen zijn redelijk hoog.

Hiking niet aanbevolen
Wildlife

Het valt op hoe beschermend men in Amerika is richting de dieren. In dit park hangen overal boetes op die je kunt krijgen als je bijvoorbeeld dieren voert, aait of afval dumpt. In het park komen diverse dieren voor, met name de schildpad lijkt een trots te zijn van het park. Helaas troffen wij die niet tijdens ons bezoek, maar de bighorn sheep waren al een cadeautje!

The Wave

Bij het Visitor Center kun je een zijweg nemen, genaamd de White Domes Road. Hij is 5,5 mijl lang en je kunt hem alleen heen en weer rijden. Deze weg loopt door een gebied met veel lagere rotsen in prachtige kleuren. Bezoek bijvoorbeeld Rainbow Vista, een van de mooiste viewpoints van het park met uitzicht op een dal met pastelkleurige, versteende duinen. Wij wilden heel graag The Wave bekijken, deze begint vanaf Parking Lot #3. Gezien de enorme hitte hebben we uiteindelijk ervoor gekozen om NIET naar The Wave te lopen, ondanks dat het maar 1,5 mijl heen- en terug was. Het zou een geweldig mooie golfvormige rots moeten zijn met allerlei schakeringen rood en pastel.

The Elephant Rock

We sloten ons bezoek af met een beklimming van Elephant Rock. Althans, niet Elephant Rock zelf, maar wel ernaar toe. Elephant Rock is een rots in de vorm van – jawel – een olifant. In tegenstelling tot sommige andere rotsen in Amerika waarbij je wel heel fantasierijk moet zijn om de leeuw, de roos of de groetende indiaan erin te zien, spreekt deze rots meteen tot de verbeelding. Elephant Rock ligt vlakbij de oostelijke ingang. Wij waren hier tegen zonsondergang wat een prachtig plaatje opleverde. Je hebt een mooi uitzicht vanaf de hoger gelegen rotsen van Elephant Rock. Je mag deze knappe olifant zelf niet beklimmen, maar je kunt er heel dichtbij komen. The Valley of Fire kent overigens nog een dierenrots, namelijk Duck Rock aan het einde van White Domes Road.

Elephant Rock
Een prachtig uitzicht vanaf Elephant Rock
Valley of Fire: zeker meepakken tijdens je reis!

Wat ons betreft is The Valley of Fire zeker de moeite waard en heel goed te bezoeken vanuit een verblijf in Las Vegas. De bijzondere rode en pastelkleurige rotsen, het wildlife, de bereikbaarheid en de rust in dit park maken het wat ons betreft een aanrader.

Heb jij Valley of Fire al eens bezocht?

Misschien vind je dit ook interessant?

11 Comments

 1. Wat fijn dat ze duidelijk de temperaturen neerzetten. Lijkt me ook geen pretje om met deze temperaturen te gaan hiken!

 2. Dit lijkt me echt een tof park om vanuit Las Vegas te bezoeken. Wij hadden er geen tijd meer voor tijdens onze reis naar het westen maar het staat op de lijst voor als we een keer terug gaan. We zijn fan geworden van Las Vegas en de mooie rotsen uit de omgeving.

  1. Triplovers says:

   Wij ook!

 3. Helaas zijn we niet bij The Valley of Fire geweest tijdens onze reis. We hebben 5 weken door West-Amerika gereisd, maar ik heb nog een heleboel plekken op mijn lijstje staan die ik nog graag eens wil bewonderen. Wat een geweldig land is het!

  1. Triplovers says:

   5 weken, heerlijk lijkt me dat! Wij waren er 3 weken, die vlogen voorbij! Inderdaad een fantastisch land.

 4. Het lijkt me echt een prachtig park. Wij hebben dit park helaas overgeslagen toen wij in Zuidwest Amerika aan het roadtrippen waren, maar het staat zeker op de lijst voor wellicht een volgende keer! 🙂 Er is zoveel moois te vinden in Amerika!

  1. Ik vond dit zo’n leuke, verrassing. Evt prachtige natuur en nog lekker rustig! Wij konden ook niet bijen richting the wave door de hitte, maar de rest van het park was alsnog enorm de moeite waard. Mooie foto’s ook! Leuk om weer even terug zijn

   1. Triplovers says:

    Ah, jammer dat jullie hem ook moesten overslaan! The Wave stond wel hoog op het lijstje, maar het was echt te warm. Ach, dan hebben we een goede reden om nog eens terug te gaan 🙂

  2. Triplovers says:

   Zeker doen, je gaat er geen spijt van krijgen Janet! 🙂

 5. Dit soort parken zouden voor mij DE reden zijn om naar de VS te reizen. Lijkt me zo mooi. Van Valley of Fire Statepark had ik nog nooit gehoord trouwens, leuk dat je het onder de aandacht brengt. En grappig, normaal zie ik nooit een olifant in welke elephant rock dan ook, maar deze zag ik direct!

  1. Triplovers says:

   Ik heb dat dus ook, ik zie het er nooit in haha. Hier gelukkig wel en het was tevens een van de mooiste plekjes van onze rit door dit park. Ik zou ook zo weer teruggaan, de parken zijn het mooist wat ons betreft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.