19 x doen in Wroclaw, Polen

19 x doen in Wroclaw

Tijdens onze verblijf in het Poolse Wroclaw (in het Duits: Breslau) hebben we ons absoluut niet verveeld. Sterker nog, we kwamen tijd tekort om alle bezienswaardigheden te bekijken die deze leuke stad en haar omgeving te bieden heeft. In dit blog lees je alles over de must-do’s in Wroclaw. Deze 19 dingen moet je zéker doen als je in deze Poolse stad bent!

1. Struinen over het Rynek plein

Het Rynek-plein is een van grootste marktpleinen van Europa en als je er bent, snap je ook waarom. Het is enorm! Centraal gelegen ligt het oude Town Hall dat absoluut de moeite waard is om te bekijken. Het plein is grotendeels verwoest in de Tweede Wereldoorlog, dus laat je niet misleiden door de ‘oud-ogende’ gebouwen: ze zijn vrijwel allemaal relatief nog piepjong! Slechts een klein gedeelte is bespaard gebleven en dus een stukje ouder. Op het Rynek plein vind je vele restaurants en gezellige café’s. Je kunt een kijkje nemen bij de fontein met glas en er staan vele kabouters (later meer over de kabouters!) die je kunt spotten.

Rynek plein met fontein Wroclaw

2. Het Raadhuis (Town Hall) bekijken

Het Raadhuis is niet te missen als je op het Rynek staat: het is het oudste gebouw van de stad en heeft een prachtige klokkentoren. Op het Raadhuis (in het Pools “Ratusz”) zie je diverse beroepen en strijdende mensen afgebeeld. Het Raadhuis huisvest een restaurant genaamd Piwnica Swidnicka, dat beweert het oudste van Europa te zijn. Met geboortejaar 1273 is het zeker één van de oudste restaurants in Europa. Tijdens ons bezoek was het restaurant tijdelijk gesloten, maar het zou normaliter open moeten zijn. Leuk weetje van dit restaurant is dat het van oudsher de enige locatie in Wroclaw was dat bier gebrouwen buiten Wroclaw mocht verkopen. Het Pools bier was niet echt om over naar huis te schrijven, dus men was blij met de import-bieren die dit restaurant dus als monopolist mocht schenken.

Een kerstmarkt in opbouw voor het Town Hall. Een beetje jammer van het mooie gebouw!
De vrouw des huizes wacht haar dronken echtgenoot op met een schoen in de hand...
3. Kabouters spotten

De kabouters van Wroclaw maken deze stad zeker uniek in haar soort. Er staan er naar verluid honderden in de stad, en volgens een gids was het op dit moment ‘out of control’ met de komst van nieuwe kabouters op dagelijkse basis. De eerste kabouter dateert uit 2001, dit is Papa Dwarf (hij is een stuk groter dan de andere kabouters, je vindt hem tegenover de KFC op het Rynek plein). Het is een ludiek eerbetoon aan het Oranje alternatief, de anticommunistische beweging die zich op een minder serieuze manier verzette dan andere verzetsbewegingen zoals het bekende “Solidariteit”. Zo deelde het Oranje Alternatief bijvoorbeeld uit het niets massaal wc-papier uit aan de burgers op het Rynek, omdat dit toen nergens te verkrijgen was. Om de absurdheid hiervan te benadrukken hielden ze dit soort acties. Om deze mensen te eren, plaatste men vanaf 2001 kabouters in de stad. De kabouters waren namelijk het symbool van het Oranje alternatief, alsmede van andere anticommunistische organisaties in Europa.

Collage van enkele kabouters in Wroclaw

Je kunt een gratis plattegrondje halen bij de toeristenkantoren met daarop de officiële kabouters. Er zijn er echter veel meer. Wil je ze allemaal vinden, zul je goed moeten zoeken en zeker ook omhoog moeten kijken, want ze staan op de meest onverwachte plekken. Vandaag de dag worden ze ook veel als marketinginstrument gebruikt en zie je ze ook  bij winkels staan.

5. Een rondleiding door de stad

We boekten een 2,5 uur durende tour bij Walkative. Wij deden de Old Town tour die ons langs alle bezienswaardigheden en must-see’s van Wroclaw bracht. Onze gids heette Jakub en kwam zelf uit Wroclaw – een rondleiding van een local dus. Met als gevolg dat we in korte tijd heel veel over de stad te weten kwamen en veel meer hotspots zagen dan we in die korte tijd zelf hadden kunnen uitzoeken. Je boekt de tour gratis bij Free Walking Tours via deze website, maar natuurlijk is het de bedoeling om de gids na afloop een goede fooi te geven. Wij kunnen de tour in Wroclaw absoluut aanraden, zeker als je weinig tijd hebt.

5. Genieten van prachtig uitzicht

In Wroclaw zijn er diverse torens en kerken die je kunt beklimmen waarbij je na de beproeving van de vele trappen beloond wordt met een prachtig uitzicht. Tijdens ons bezoek hadden we iets minder geluk betreft deze activiteit, want er waren twee uitkijktorens gesloten. Wij beklommen de Magdalena kathedraal, met onderstaand uitzicht als resultaat. Je kunt echter ook de 300 treden van de St. Elisabeth kerk beklimmen (de kerktoren rechts op de foto met de donkere punt, deze was tijdens ons bezoek gesloten), de Mathematical Tower van de universiteit bestijgen of genieten van een mooi uitzicht op de top van de St. John the Baptist-kerk op Cathedral Island (ook gesloten toen wij er waren). Het is zeker de moeite waard om Wroclaw van bovenaf te bekijken!

6. Slenter door het Jaiky straatje

Het oudste straatje van Wroclaw, daterend uit de Middeleeuwen. Vroeger was het een straat vol met slachterijen: je kunt je zo inbeelden hoe de geslachte dieren ophingen aan de balken die er vandaag nog te zien zijn. De straat heeft een goot waarin vroeger het bloed afgevoerd werd. Een akelig idee, maar vandaag de dag is het een gezelliger straatje met veel Poolse galerietjes en souvenirwinkeltjes. Met name glaskunst wordt hier verkocht. In het Jaiky-straatje vind je ook een mooi monument met boerderijdieren, dat geplaatst is ter ere van alle dieren die hier hun dood vonden om  aan de ‘onverzadigbare behoeften’ van de mens te voldoen. De vegan beweging is in opkomst in Wroclaw, en dit monument is een mooi voorbeeld van bewustwording. Ieder dier is overigens door een andere kunstenaar gemaakt, zelfs de drollen! De namen van de kunstenaars vind je op het muurtje achter het kunstwerk. Onze gids vertelde ons dat het tegenwoordig de nieuwe traditie is om de poep aan te raken, dit zou geluk brengen. Ach, baat het niet, dan schaadt het niet, toch?!

Jaiky Wroclaw
Dieren monument Jaiky
7. Een drankje doen in een gevangenis

In de voormalige stadsgevangenis van Wroclaw is tegenwoordig een gezellige biertuin gevestigd. Tijdens ons bezoek in november was het iets te fris, maar met lekker weer is dit een gezellige plek om een terrasje te pakken!

Stadsgevangenis Wroclaw terras
8. De universiteit van Wroclaw bekijken

Een mooi gebouw in Barokstijl, met veel ornamenten en gedetailleerde versieringen. De universiteit is de tweede oudste universiteit in Polen, op die in Krakow na. Er worden geen klassen meer gegeven, maar het wordt nu gebruikt voor ceremonies en er is een museum in gevestigd. Het museum zou de moeite waard en niet duur moeten zijn. Bij de universiteit vind je ook een standbeeld van een naakte man. Toen wij er waren, was hij zijn zwaard kwijt. Dit gebeurt blijkbaar wel eens; dronken studenten stelen dit zwaard van de beste man en enkele dagen later is het weer op zijn plek.

Standbeeld bij universiteit Wroclaw
Het blad van het zwaard was tijdens ons bezoek verdwenen... De electrische stepjes die je hier ziet staan overal in Wroclaw: je kunt ze ontgrendelen via een app en de eerste 20 minuten gratis gebruiken!
9. Ontspannen in de tuin van het Ossiloneum

Een prachtige bibliotheektuin bij het Ossiloneum. Hier werd alles verzameld dat belangrijk was voor het behoud van de cultuur, zoals manuscripten, munten, boeken en kaarten. Het Poolse erfgoed is verzameld op deze plek!

10. De lekkerste koffie scoren in de Markthal

Een grote overdekte hal voor Cathedral Island met allerhande producten, zoals fruit, bloemen, kruiden, noten en keramiek. Er worden vooral veel appels verkocht, want Polen is de grootste producent van appels in Europa! Tip: koop een koffie bij Cafe Targowa. (H)eerlijke koffie voor weinig geld! Je vindt dit kleine koffietentje helemaal achterin de hal, aan de linkerkant.

Markthal Wroclaw
Koffie van Cafe Targowa
11. Ostrów Tumski bezoeken

Een van de mooiste plekken van Wroclaw is wat ons betreft Ostrów Tumski, het gebied aan de andere kant van de bruggen. Je vindt hier Cathedral Island, eigenlijk een stad in de stad. Hier staan tien kerken en dat zorgt voor een unieke sfeer. De mooiste blikvanger is toch wel de St. John the Baptist Church, met zijn twee hoge torens (waarvan je een dus kunt beklimmen).

Een beetje fotospam bij dit punt, want hoe mooi is Cathedral Island in het donker?!

Uitzicht op Ostrow Tumski
St. John de Baptist (Johan de Doper) - kerk
12. Gaslantaarns aansteken op Ostrów Tumski

Wat ook speciaal is aan Ostrów Tumski, is het ritueel van een inwoner die iedere avond de gaslantaarns handmatig aansteekt en deze in de ochtend ook weer dooft. Hij doet dit in een zwart kostuum, compleet met cape en hoed. Verwacht echter geen interactie met deze meneer; hij keek niet op of om toen we er waren. We werden er zelfs een beetje melig van: wij fanatiek achter die man aan om het ritueel niet te missen, en hij zoefde als een soort verstrooide goochelaar geruisloos door de straten. Ach, het heeft zeker iets unieks 🙂

13. Geen brug te ver vinden

Wroclaw wordt ook het Venetië van Polen genoemd en niet voor niets: de stad telt 130 bruggen. De Oder rivier scheidt het oude centrum van maar liefst twaalf eilandjes, waar Cathedral Island dus één van is.
De rode brug Most Piaskowy is de oudste van Wroclaw en de Most Tumski is bekend door de vele liefdesslotjes die hier aan hingen. Met de nadruk op ‘hingen’, want tijdens ons bezoek in november 2019 is men druk bezig met het renoveren van de brug en zijn alle liefdessloten verwijderd. Dan is er ook nog de bekende Most Grunwaldzki: de langste hangbrug in Polen die een Amerikaanse ‘feel’ heeft. In de zomer zouden wij zeker een boottochtje maken over de Oder rivier!

Most Piaskowy brug
Gastblogs Triplovers
14. Heerlijk en goedkoop eten

Je kunt in Wroclaw heerlijk eten voor niet al te veel geld. De economie is groeiende in Wroclaw (werkloosheid is nog maar 1.7%!) en daarmee zie je ook dat prijzen stijgen. Maar, nog steeds kun je hier goedkoop je buikje vullen. Een heerlijk traditioneel gerecht is de Poolse pierogi. Wij hebben deze 7 tips voor dineren in Wroclaw voor je!

15. Shop till you drop!

In Wroclaw kunnen shopaholics hun hart zeker ophalen. Het is er goedkoper winkelen dan in Nederland en je vindt er winkels genoeg. Een enorm winkelcentrum Galeria Dominikanska met meerdere etages biedt genoeg winkels om een heel weekend koopjes te scoren. Het centrum bereik je gemakkelijk met de tram en lag voor ons op enkele minuutjes lopen vanaf ons hotel.

16. Kom tot rust in de botanische tuin

Tot rust komen doe je in de mooie Botanische tuin op Cathedral Island. Het is gebouwd in een rivierbedding waar ooit de Odra rivier stroomde en telt zo’n 7000 plantensoorten. Je kunt er voor zo’n 15 Poolse Zloty naar binnen (€3,60 ongeveer) en je vindt er naast een prachtige tuin een café, aquariums, sculpturen en een grote vijver. 

17. Het Panorama van Raclawice bekijken

Dit enorme schilderij hebben we helaas niet bezocht, maar stond wel op ons lijstje. Het schilderij is in de rondte gemaakt en is 15 x 120 meter. Het is een afbeelding van de Slag bij Raclawice, die gestreden en gewonnen werd door de Polen op 4 april 1794. De Polen hebben in de geschiedenis weinig tot geen oorlogen gewonnen, dus zij zijn erg trots op de overwinning van de Slag bij Raclawice. Houd je van kunst? Dan moet je dit panorama schilderij zeker gaan bekijken. Een ticket geeft je entree tot het Panorama, alsook tot drie andere museu. Hier vind je meer informatie en koop je online tickets.

18. Centennial Hall bezoeken

Deze enorme betonnen koepel is gebouwd in de periode rond 1911 en is een mijlpaal in de architectuur. Het gebruik van gewapend beton en het feit dat het op moment van de bouw het grootste koepel ter wereld was, maakt het zo bijzonder. Sinds de bouw van de Pantheon in Rome, achttien eeuwen voor de bouw van de Centennial Hall, was er nergens een dergelijke koepel gebouwd. Vandaag de dag is het een evenementenhal en wordt nu Hala Stulecia (Zaal van de mensen) genoemd. In 2006 kreeg het een UNESCO status en sindsdien staat het op de Werelderfgoedlijst.

In 2009 is er bij de Centennial Hall een enorme fontein geopend, de grootste in Polen. Het is een spectaculaire fontein met laserlichten en muziek. In het voorjaar en in de zomer kun je hier genieten van een fonteinshow. ’s Winters wordt het gebruikt als ijsbaan of is het gesloten.

19. Een doorzakkertje in het Wojciecha Bogusklawskiego straatje

Een mooie afsluiter van de dag in Wroclaw is wat ons betreft een bezoek aan de straat Wojciecha Bogusklawskiego. Een hele mond vol, maar het is een bijzonder straatje onder de spoorweg van de trein. Je vindt hier talloze lokale pubs, pizzeria’s en kleine winkeltjes in een soort werfkelders. Het is geen hippe locatie, maar het heeft wél een relaxte, eigenzinnige sfeer. Je waant je hier tussen de locals maar we voelden ons geen moment onwennig of niet welkom. Zak onderuit bij een haardvuurtje of in een relaxt rockcafeetje, met af en toe het geluid van de denderende trein boven je hoofd. We aten in deze straat ook een heerlijke pizza bij Pizzera Si. Een voordeel als je in ons hotel verblijft, want het straatje ligt hier letterlijk om de hoek waardoor je zo je bed in rolt na een lange dag!

Voor ons was Wroclaw een verrassende, mooie stad! Ben jij er al eens geweest?

Misschien vind je dit ook interessant?

5 Comments

  1. Grappig, ik heb Polen eigenlijk nog nooit overwogen als reisbestemming maar ziet er wel heel mooi uit op deze foto’s. Lijkt zo toch wel de moeite waard!

  2. Wat sprookjesachtig allemaal. Die kabouters zijn wel heel geef. Ik had overigens nog nooit van deze plaats gehoord. ?

  3. Ik ben nog nooit in Polen geweest. Het lijkt me een zeer herfstige en winterse bestemming. Dit zijn handige tips!

  4. ben er nog nooit geweest maar ik vind de panden waanzinnig mooi!!

  5. Ik ben nog nooit in Polen geweest. Deze stad zou ik graag een keer bezichtigen. Mooie foto’s en een goeie tip.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.