Tioga Road foto

Tioga Road: 3 stops die je zéker niet mag missen

Tioga Road Yosemite

De Tioga Road is misschien wel de mooiste weg in de VS. Hij is 62 kilometer lang en ligt op 3000 meter hoogte. Dit maakt de Tioga Road een van de hoogst gelegen berijdbare wegen in Amerika. De Tioga Road neemt je mee door het adembenemende Sierra Nevada gebergte. Er zijn vele prachtige plekken waar je kunt stoppen om te wandelen, picknicken en kunt genieten van mooie uitzichten. Met het rijden van de Tioga Pass ben je verzekerd van veel afwisseling: van hoge, granieten rotsen tot groene weides met een bloemenzee in het voorjaar en van diepblauwe meren tot reusachtige sequoia’s.

Tioga Road foto
Open of dicht?

We reden deze weg halverwege september, en we hadden geluk. Anderhalve week later ging hij namelijk enkele dagen dicht wegens sneeuwval! De Tioga Road is normaliter open vanaf ongeveer begin juni tot ongeveer eind oktober. Maar, het weer is niet te voorspellen en dus kun je het beste vooraf op de officiële pagina van de National Park Service kijken of de weg open is. Ook kun je hier de openings- en sluitingsdagen van de afgelopen jaren bekijken.

Voorafgaand aan de Tioga Road maakten we een stop bij Mono Lake. Absoluut de moeite waard! We maakten een aparte (foto)blog over Mono Lake.

Stop 1: Tuolumne Meadows

Wij kwamen via Tioga Road de Valley binnen, vanuit het oosten. Je kunt ook vanuit de Valley richting het westen rijden. Officieel heet de Tioga Road eigenlijk de California State Route 120, afgekort als CA 120. Binnen de parkgrenzen van Yosemite National Park wordt het de Tioga Road genoemd. Vanuit het oosten kom je als eerste uit bij Tuolumne Meadows, een uitgestrekte weide met uitzicht op de gigantische granieten rotsen. De Tuolumne River stroomt met kristalhelder water kalmpjes door dit mooie gebied. In de lente staat de hele weide vol met bloemen in allerlei kleuren. We vonden het in september al een bijzonder mooie plek, in het voorjaar zal het met de bloemenzee nóg mooier zijn. Wil je dit gebied bezoeken als de Tioga Road afgesloten is? Dat kan alleen met een setje ski’s! 

Tuolumne Meadows
Tuolumne Meadows Merced River
Tuolumne Meadows Merced River Tioga Road
Mini-hike naar Soda Springs

We maakten op Tuolumne Meadows een korte hike naar Soda Springs. De wandeling duurt ongeveer een uurtje (heen en terug) en staat goed aangegeven met bordjes. Soda Springs is een bijzonder plekje: het is een soort bron vanwaar water uit de grond borrelt. Op verschillende plekken kun je het bubbelende water bekijken. Wetenschappers hebben nog geen verklaring gevonden voor dit verschijnsel. Het water is van nature drinkbaar en uitzonderlijk schoon, maar waarschijnlijk door dieren en mensen toch besmet met ziektekiemen. Beter niet van drinken dus!

Soda Springs Hike bordje Tuolumne Meadows
Soda Springs bron TiogadRoas
Stop 2: Tenaya Lake

Vanaf Tuolumne Meadows rijd je in een kleine 40 mijl naar Crane Flat, en het is een cadeautje om deze route te rijden. Je rijdt door bossen en langs prachtige meren, omringd door enorme granieten rotsen. Wij maakten een stop bij Tenaya Lake, dat met recht wordt gezien als een van de mooiste meren in de Sierra Nevada. Bij warm weer kun je hier ook een duik nemen om even af te koelen. Wees in de zomer voorbereid op drukte, een parkeerplek vinden kan dan een hele uitdaging zijn!

Tioga Road Tenaya Lake
Triplovers Tenaya Lake Tioga Road
Water Tenaya Lake Tioga Road
Stop 3: Olmsted Point, het mooiste viewpoint aan de Tioga Road

Een stukje verderop ligt het prachtige Olmsted Point. Vanaf de parkeerplaats loop je in elke minuten naar een rotskoepel van waaruit je Tenaya Canyon kunt zien. Je hebt prachtig uitzicht op Yosemite Valley en zelfs Half Dome is hier te zien. Olmsted Point is vanwege zijn schoonheid vanzelfsprekend een populaire plek, dus tijdens onze stop hier merkten we ook wel wat meer drukte.

Olmsted Point Tioga Road
Olmsted Point Tioga Road
Olmsted Point panorama
Crane Flat

De Tioga Road komt in het westen uit bij de Big Flat Oak Road. Wij reden hier het park uit en lieten de Tioga Road achter ons. Je kunt ook richting Yosemite Valley rijden, waarbij je op ongeveer een halfuurtje voor Yosemite Valley uitkomt bij Crane Flat, een rustig bos- en weidegebied. Anders dan de meeste plekken langs de Tioga Road, is Crane Flat het hele jaar bereikbaar. Dichtbij Crane Flat vind je twee bossen met sequoia’s. Als je niet van drukte houdt en toch deze bomen wilt bekijken, kun je dat hier goed doen. Er staan er echter veel minder dan in Mariposa Grove, waar wij deze reuzenbomen bekeken. Wij bezochten dit gebied echter niet, en reden verder richting het westen.

Overnachten?

Na onze trip over de Tioga Road reden wij naar ons geboekte B&B in Coulterville. Dit is nog best een stukje rijden, Coulterville ligt zo’n 45 minuten van de westelijke ingang van Yosemite. Het leukst is om in het park te verblijven, maar een dergelijk verblijf betaal je ook. Wij wilden eigenlijk in Housekeeping Camp logeren, een soort barakken aan de Merced River waarbij je beddengoed kunt huren. Je slaapt dan echt ín de Valley en bent de volgende dag dus direct in het park. Helaas waren wij er in een weekend (proberen te vermijden! Maar, je moet ergens in het weekend zijn, en voor ons was dit in Yosemite) en waren de verblijven heel snel uitverkocht. Een volgende keer zouden we Housekeeping Camp zeker proberen te boeken. Onze B&B was echter heel knus en gezellig, met vriendelijke eigenaren en een schattige huislabrador “Buddy”. Verwacht hier geen superluxe verblijf, maar wel een gezellige open haard, een verzameling bonte curiosa in de tuin en een vers ontbijt. Je kunt kamers met eigen badkamer of gemeenschappelijke badkamer boeken. Onze ervaring is dat alles even schoon en comfortabel was. Wil je hier overnachten? Je boekt de Red Rooster Lodge hier!

Red Rooster Lodge terras
Red Rooster Lodge binnen
Red Rooster Lodge terras avond

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.