Tuolumne Meadows Merced River

Yosemite National Park, een dagindeling voor 3 dagen

Laten we voorop stellen: Yosemite National Park is groot, imposant en betoverend genoeg om een hele week te verblijven. Er is veel te zien en je kunt er oneindig veel wandelingen maken. Wij hadden echter minder tijd in Yosemite, en moesten het doen met drie dagen om dit gebied te verkennen. In dit blog lees je hoe wij onze drie dagen ingevuld hebben.

Dag 1 - Tioga Road

De Tioga Road is een van de mooiste en tevens een van de hoogstgelegen, berijdbare wegen in Amerika. Als er sneeuw valt, wordt de Tioga Road afgesloten voor verkeer. Je moet dan een behoorlijke omweg maken, waarbij veel mensen Seqouia Park en Kings Park meenemen. We zijn heel blij dat we de Tioga Road wel konden rijden, want alleen al op deze weg is zoveel moois te zien. Op de Tioga Road maakten we diverse stops en een korte wandeling. Lees in dit blog meer over de Tioga Road en de stops die we daar maakten. De Tioga Road vonden we prachtig en wekte onze nieuwsgierigheid naar Yosemite Valley. Ons advies is om zeker genoeg tijd uit te trekken voor de Tioga Road, want het is oprecht een adembenemende route en verdient volgens ons net zoveel aandacht als Yosemite Valley.

Olmsted Point panorama
Dag 2 - Yosemite Valley

De tweede dag trokken we uit voor Yosemite Valley. Als je het park inrijdt, kom je al snel bij de eerste waterval, namelijk Bridevail fall. Hoewel veel watervallen in het najaar droog staan, was Bridalvail Fall nog goed te zien. Je kunt een korte hike doen naar de voet van deze waterval, dit is een leuke eenvoudige wandeling.

Bridalveil Fall Trail
Bridalveil Fall Yosemite
Drukte in de vallei

In de Valley rijd je af en toe op een tweebaans-weg en is de grote ‘lus’ eenrichtingsverkeer. Toen wij er waren, was het volgens de locals een stuk rustiger dan in de zomer. Maar, toch was het op de zaterdag in september zo vol in ‘the Valley’ dat we nauwelijks parkeerplekken konden vinden. Wij wilden graag naar de Yosemite Falls wandelen, maar omdat we de auto nergens konden parkeren moesten we dit helaas aan ons voorbij laten gaan. Let op met parkeren op niet-toegestane plaatsen, want parkrangers letten hier heel strikt op. We stopten op een mooi parkeerplekje waar we mooie foto’s konden maken van El Capitan. El Capitan is de grootste monoliet ter wereld en zeer geliefd bij bergbeklimmers.

El Capitan
El Capitan... wat een reus!
Tunnel View - een uniek viewpoint aan Wawona Road

Nadat we ‘the Valley’ zelf verlieten, trokken we via Wawona Road verder naar het zuiden van het park. Een viewpoint dat je zeker niet mag overslaan is Tunnel View. De naam dankt deze plek aan het feit dat het pal voor de ingang van de tunnel ligt. De parkeerplaats was vol maar toch boften we met een plekje. Tunnel View staat bekend als een van de meest gefotografeerde panaroma’s ter wereld en dat begrepen we wel. Je kijkt naar El Capitan aan de linkerzijde, Bridalveil Fall aan de rechterzijde en Half Dome op de achtergrond. Het uitzicht is hier echt fantastisch.

Tunnel View Yosemite
Op naar Glacier Point

Na Wawona Road reden wij naar Glacier Point. Om hier te komen, moet je de 16 mijl lange, hele bochtige Glacier Point road volgen. Net als de Tioga Road is deze bij slecht weer afgesloten. Ook deze route is prachtig om te rijden met alle bochten en uitzichten. Op het einde van de route belandden wij in de file, waarbij parkbeheerders hun best deden om de doorstroom van auto’s op de parkeerplaats zo goed mogelijk te laten verlopen. Glacier Point is het mooiste uitkijkpunt van het park. Het wachten was de moeite waard, al moet je je wel voorbereiden op drukte bij Glacier Point. Maar loop je net even een stukje verder dan de massa, sta je al snel een stuk rustiger.

Glacier Point file Yosemite
Wij kennen vervelendere plekken om in de file te staan...
On top of the world

Als je last hebt van hoogtevrees, kan het je hier even duizelen, want je staat maar liefst 975m boven de vallei. In totaal zelfs 2199m boven de zeespiegel! Je kijkt uit over de prachtige bossen, de Merced river en maar liefst twee watervallen: Bridalvail Fall en Nevada Fall. In de lente zijn de watervallen op hun mooist en zijn er zelfs nog twee watervallen te zien. Tussen al dat moois staat Half Dome, de gladde halve koepelvormige rots van 2693m hoog. Dit alles steekt af tegen prachtige rotsen en bergen, het is echt als een schilderij.

Glacier Point Yosemite
Glacier Point Yosemite Triplovers
Glacier Point panorama
Dag 3 - Mariposa Grove

Mariposa Grove is het zuidelijke gedeelte van Yosemite National Park. Dit prachtige bos herbergt de beroemde sequoia’s, de reuzen onder de bomen. We hebben enorm genoten van de wandeling in Mariposa Grove. Er zijn diverse trails te wandelen, wij kozen voor de Grizzly Giant Loop trail. Wees voorbereid op een stevige wandeling, gezien het grootste gedeelte van de wandelingen bergop gaat.

We schreven een blog over Mariposa Grove. Hier kun je alles lezen over onze ervaring met dit gedeelte van Yosemite. Wat ons betreft een echte aanrader en een plek die je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Yosemite. Helaas hoorden we van veel mensen dat ze Mariposa Grove niet in hun planning hadden opgenomen. Een groot gemis als je het ons vraagt! Afhankelijk van hoeveel interesse je in de sequoai’s hebt, kun je hier een uurtje tot twee dagen vertoeven. Wij verbleven er een hele ochtend en hebben een goede indruk gekregen van Mariposa Grove.

Sequoia Mariposa Grove
Drie dagen Yosemite is aan de krappe kant...

We hadden helaas niet meer tijd in Yosemite National Park, maar voor de drie dagen die we tot onze beschikking hadden was dit de ideale verdeling. Hoewel er heel veel te zien en te doen is, hebben we het gevoel veel meegepikt te hebben van Yosemite. In de zomer is de drukte hier enorm, maar in september was het voor ons goed te doen. Ga je in het hoogseizoen en/of verblijf je verder weg van het park? Dan heb je wellicht niet genoeg aan drie dagen. Probeer dan wat meer tijd in te plannen.

Ben jij al eens in Yosemite geweest? Wat vond jij het mooist in dit National Park?

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.