geen benzine meer roadtrip

11 x NIET doen tijdens een roadtrip

Blogfoto 11x niet doen tijdens een roadtrip

Een roadtrip is wat ons betreft het allerleukste wat je kunt doen. Het liefst een aantal weken door een mooi land, met prachtige natuur, bijzondere wegen en interessante bezienswaardigheden. Met onze grotere reizen door Zuid-Afrika en Amerika en diverse kleinere roadtrips in onze rugzak, hebben we zelf ervaren welke dingen je wél en welke dingen je vooral níet moet doen. In dit blog geven we jou 11 dingen die je beter niet kunt doen als je een roadtrip gaat maken!

1. Bezuinigen op je huurauto

Wat ons betreft moet de huurauto bovenaan je checklist voor een roadtrip! Een te kleine auto is eigenlijk een van de onverstandigste dingen die je kunt doen als je een roadtrip gaat maken. Je verblijft soms (bijna) net zo veel uren van een dag in je auto als op je hotelkamer. Drie weken door Amerika of Afrika in een Kia Picanto of een Nissan Micra is echt niet fijn. Misschien denk je “Ik rijd thuis ook een [vul een kleine auto in]”, maar voor de afstanden op een roadtrip wil je toch echt iets ruimers. Het draagt bij aan je veiligheidsgevoel, je kunt je bagage beter kwijt, je auto is vriendelijker voor je knieën en rug en als je de bergen ingaat hoeft hij ook niet zo te zweten.

Huurauto roadtrip Amerika
Onze huurauto voor onze roadtrip door West-Amerika.
2. Je niet verdiepen in de verkeersregels

Je kunt soms schrikken en misschien wel voor vervelende verrassingen komen te staan als je niet op de hoogte bent van de regels in het verkeer van jouw bestemming. In Afrika is het bijvoorbeeld heel gewoon om te gaan bumperkleven als je wilt inhalen: de voorste auto weet dan dat zijn achterbuurman er voorbij wilt en gaat dan even aan de kant zodat hij ingehaald kan worden. In Amerika zijn er behoorlijk wat regels voor het passeren van schoolbussen. Houd je je er niet aan, kan dat een fikse boete opleveren! O, en het is ook wennen dat verkeer naar rechts gewoon mag afslaan, ook bij rood licht. Als je deze regeltjes van tevoren kent, rijd je een stuk relaxter!

Snelheidslimiet
3. (Dubbele) navigatie huren

Soms wordt je de optie geboden om (meestal voor een aanzienlijk bedrag) een navigatiesysteem te huren bij je autohuur. Bedenk goed of dit nodig is! Je zou de eerste niet zijn die bij aankomst een auto krijgt met ingebouwde navigatie en een extra (jouw gehuurde) navigatiesysteem erbij. Zonde! Sowieso is het huren van een navigatiesysteem wat ons betreft weggegooid geld. Vaak voldoet een goede wegenkaart prima en er zijn voldoende apps waarmee je offline kaarten kunt downloaden, zoals maps.me en de Here we go! app.

4. Je route te strak plannen

Voor onze reis naar West-Amerika in september 2019 maakten we een vrij gedetailleerd roadbook. Toch hebben we sommige dingen niet gedaan of zijn we juist langer gebleven dan op voorhand bedacht. Als je je route te strak plant, loop je het risico om mooie dingen te missen. Bijvoorbeeld dat afgelegen picknickplekje aan dat mooie meer, dat je pas ontdekt na een gemiste afslag. Als je tijdsplanning geen ruimte overlaat voor onverwachte ontdekkingen, haalt dat heel wat spontaniteit en plezier uit je reis!

Route roadtrip 3 weken Amerika
5. Je route te losjes plannen

De andere kant is natuurlijk je route zo losjes voorbereiden dat je nauwelijks van een planning kunt spreken. Het kan natuurlijk heel avontuurlijk zijn om ’s avonds laat in the middle of nowhere op zoek te moeten gaan naar een slaapplek, maar op sommige momenten kun je maar beter een back-up plan hebben. Het is niet fijn als je na een lange vlucht (hallo, jetlag!) uren moet zoeken naar een hotel, dat niet meer te vinden is omdat er een feestdag is waar je niet van af wist… Moraal van het verhaal: vind een balans tussen een goede voorbereiding en de ruimte voor spontane momenten!

6. Geen eten en drinken meenemen

Zorg dat je altijd eten en vooral water in je auto hebt. Met lange afstanden voor de boeg is het prettig om af en toe wat te kunnen knabbelen, en soms zelfs van levensbelang om water bij je te hebben, zoals bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan Death Valley waar je de 50 graden zomaar kunt aantikken in het hoogseizoen. Water kan dan niet alleen jou, maar ook je auto (oververhitting) een groot plezier doen.

7. Geen muziek meenemen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar geloof ons: de lokale radiozenders zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar na een week kilometers vreten is een lekkere playlist geen overdreven luxe! In Amerika werden we na een weekje een beetje kierewiet van de vele Spaanstalige Tex-Mex zenders en de hele religieuze familiezenders en op Kreta kregen we anderhalf uur alleen gekraak door. Bereid thuis een leuke lijst voor met muziek die past bij jullie roadtrip, zodat je die kunt afwisselen met de lokale zenders in je reisgebied.

8. De voorwaarden niet goed checken

Off road rijden, een van onze lievelingsactiviteiten tijdens een roadtrip. Een puntje van aandacht: check bij je autoverhuurder of je verzekerd bent als je offroad gaat rijden. Soms hebben verhuurders zelfs regels voor specifieke gebieden of specifieke auto’s. Met een camper is het extra goed checken waar je wel en niet mag komen. Passeer je landsgrenzen tijdens je trip? Informeer goed naar de voorwaarden. Tijdens ons bezoek aan Polen wilden wij graag ook naar Tsjechië, maar pas bij het ophalen van de auto bleken hier kosten bij te komen die hoger waren dan de totale huurprijs. Voorkom hoge kosten door niet goed te informeren naar de voorwaarden van jouw gehuurde voertuig!

Huurauto roadtrip strand
Weet je zeker dat je off-road mag met jouw huurauto? Check het vooraf!
9. Niet bij elke gelegenheid tanken

Aan deze ‘fout’ hebben wij ons twee keer schuldig gemaakt, en we hebben ons voorgenomen dat ons dit niet meer gaat gebeuren. We stonden een keer in Zuid-Afrika met bijna geen benzine meer, en moesten uiteindelijk tanken bij een minder veilige plek. In Amerika reden we dwars door woestijngebied met “0 miles left” op ons dashboard. Tank dus bij iedere gelegenheid! Je weet nooit wanneer je een volgend tankstation zult passeren, en of dit bijvoorbeeld open is of niet. Het laatste wat je wilt is ‘ohne gas’ komen te staan op een verlaten bergpas of in een onveilige buurt. Wij hebben ons lesje geleerd!

geen benzine meer roadtrip
10. Verkijken op de afstand

Met het beperkt aantal verlofdagen dat de meesten van ons hebben, proberen we in onze drie weken vakantie zoveel mogelijk te zien. Logisch! Maar, 500 kilometer rijden op een dag is echt geen kattenpis. Wij hebben soms een dergelijke rij-dag in onze route gehad, maar wij lossen dit altijd af met een of meerdere rustigere rijdagen. Bij het intikken van een route op Google Maps, kun je niet altijd de rijduur klakkeloos overnemen. Ga ervan uit dat je er zeker langer over doet! Je bent niet bekend in de omgeving waardoor je langzamer zult rijden, meestal zijn de wegen niet zoals in Nederland en kun je weinig zeggen over drukte en files. 

11. Je bagage niet afdekken

Eigenlijk hoort deze ook een beetje bij nummer 1. We hebben tijdens onze roadtrips geregeld toeristen gezien die bagage noodgedwongen op de achterbank moesten leggen omdat er niet genoeg plek was in de kofferbak (nog een reden om een grotere auto te kiezen!). Helaas zorgt dat voor een grote kans op diefstal. We proberen er altijd voor te zorgen dat we een auto hebben waarin alle bagage in de kofferbak past. Indien de bagage ook maar een klein beetje in het zicht ligt, leggen we er een dekentje overheen. Laat geen dure spullen achter in je auto, want het vergroot de kans op inbraak echt!

Wat is jouw tip om niet of juist wel te doen tijdens een roadtrip?

Misschien vind je dit ook interessant?

10 Comments

 1. Goeie tips! Bij niet te veel km op een dag sluit ik me volledig aan. Wat mij betreft is de max 400 km en er moeten er idd niet te veel van zijn, want dat verpest de vakantie wel een beetje.

  1. Triplovers says:

   Ben het helemaal met je eens!

 2. Ik ben het helemaal met je eens met je advies over plannen. Een globale planning is super handig, zodat je zeker weet dat je alles kunt doen en zien wat je graag wilt doen en zien, maar plan niet alle dagen bomvol. Wij kregen onderweg in Zuid Afrika veel adviezen van locals en kwamen zo op de prachtigste en unieke plekken.

  1. Triplovers says:

   Precies! 🙂

 3. Wij verkijken ons nog best vaak op de afstand! Ook als Google map 2 uur zegt weet je eigenlijk gewoon dat je dat nooit gaat redden. Het is altijd verder. In Nieuw-Zeeland hadden wij twee maanden lang een mini auto en daar hebben we wel wat spijt van gehad, ruimte is zo fijn! Dus wij besparen nu niet meer op grootte, want het scheelt vaak helemaal niet zoveel. Er staan handige tips tussen!

  1. Triplovers says:

   Gaaf, Nieuw-Zeeland! Daar zouden wij ook nog wel eens heen willen. En inderdaad, die afstand is verleidelijk!

 4. Goede tips, wij verkijken ons inderdaad ook vaak op de afstand, in Marokko deden wij ruim 5,5 uur over een stuk van 150 kilometer. Verder kiezen wij altijd voor een compleet verzekerde auto om zo niet voor verrassingen te komen staan. Wij hebben eens gehad dat de auto schoon ingeleverd moest, de kleine letters niet gelezen en we moesten dus bijbetalen voor een wasbeurt, dan baal je.

  1. Triplovers says:

   Goh, betalen voor een wasbeurt, die hebben we nog niet eerder gehoord. Zo zie je maar weer!

 5. Ik ben het helemaal eens met dat je niet te veel moet willen plannen en zien. Gun jezelf ook genoeg tijd om rustig dingen te ontdekken.

 6. Afgelopen zomer had ik heel bewust gevraag om de kleinste huurauto voor 5 personen. Zodat ik tenminste zonder al teveel problemen door de smalle Italiaanse straatjes zou kunnen rijden. Bij aankomst bleek ik een upgrade te krijgen en reed ik dus alsnog weg met een relatief grote auto. Daarmee bleek ik uiteindelijk gelukkig ook door die smalle straatjes te kunnen en het was idd heerlijk qua ruimte…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.