Grotten van Drach

De Grotten van Drach op Mallorca: natuur én muziek

Grotten van Drach Mallorca

In oktober 2018 ging ik – Marcha – een weekje naar Mallorca:  op vrouwenvakantie met mijn moeder en zus. We boften met het weer en wisselden relaxmomenten op het strand af met meer actieve dagen. Zo bezochten we ook de Drakengrotten, ofwel de Grotten van Drach. Wat mij betreft mag je deze mooie grotten zeker niet overslaan, al is het maar omdat je op het eind beloond wordt met een heus muziekconcert!

Cueves del Drach

De Grotten van Drach, of op z’n Spaans – Cueves del Drach – liggen in Porto Cristo. Het zijn niet de enige grotten op het eiland, maar wel een van de bekendste. Het is een echte bezienswaardigheden op Mallorca. De grotten bestaan al ruim 10 miljoen jaar en zijn ontdekt in 1880 door een Duitse topograaf. De grotten bestaan uit vier aaneengesloten ruimtes: Cova Blanca, Cova Negra, Cova Lluis Salvador en Cova de los Franceses.

Grotten van Drach
Grootste ondergrondse meer van Europa

De Grotten van Drach herbergen het grootste ondergrondse meer van Europa: het meer van Martel. Het meer is vernoemd naar haar Franse ontdekker, de geoloog Edouard Martel. Het meer is 177m lang en 33 meter breed. Vanaf het moment dat je de grotten inloopt (je zult merken dat je eigenlijk meteen gaat dalen), zie je overal water tussen de stalactieten door. De grotten zijn verlicht en dit geeft een mooi effect. De stalactieten zijn al bijzonder zonder verlichting, maar krijgen nog meer mystiek door de sfeervolle lampen.

Grotten van Drach
Een bootje met muziek

Op het einde van de tocht kom je uit bij een auditorium, waar je kunt luisteren naar het muziekconcert. Alle lampen gaan uit en het wordt echt aardedonker. Dan verschijnen er verlichte bootjes met strijkers en een piano, wat wel heel bijzonder is. Het concert duurt ongeveer 10 minuten, en met de speciale akoestiek in de grotten wordt het vanzelf een kippenvelmomentje!
Na het concert kun je ervoor kiezen om naar de uitgang te lopen of een klein stukje met een sloepje naar de uitgang te varen. Je moet dan wel eventjes in de rij staan, maar we vonden het wel de moeite waard.

Grotten van Drach
Flitsen met foto's: esta prohibido

Je mag foto’s maken in de grotten, maar flitsapparatuur mag je niet gebruiken. Er wordt hier strikt op gehandhaafd. Langs de route staan meerdere medewerkers die de orde en regels handhaven. Tijdens het muziekconcert is foto’s maken en filmen volledig verboden. 

Grotten van Drach
De Grotten van Drach bezoeken: hoe en wat

De toegangstickets voor de Grotten van Drach zijn niet heel goedkoop: €15 per volwassene en €8 voor kinderen t/m 12 jaar. Je krijgt hier een rondleiding door de grotten, maar verwacht niet veel informatie van de gids, al geeft hij deze wel en zelfs in diverse talen. De reden waarom je er waarschijnlijk weinig van mee krijgt – tenzij je er heel veel moeite voor doet – is dat er hele grote groepen tegelijkertijd door de grotten worden geloodst. Het was voor ons meer een wandeling waarbij je kunt kijken en fotograferen (zonder flits, dus). Zeker niet minder de moeite waard, want de Grotten van Drach zijn prachtig. De paden zijn goed onderhouden en prima begaanbaar. De rondleiding duurt ongeveer een uurtje en de tocht is zo’n twee kilometer lang. Tickets worden verkocht op tijd, je krijgt een nummer en elk nummer heeft een vertrektijd. Vanuit Palma is het ongeveer een uurtje rijden naar de Grotten en je kunt vanuit veel toeristische plekken ook excursies met een bus boeken.

Uitzicht buiten Grotten van Drach
Het uitzicht buiten de grotten van Drach is zeker geen straf!
Lunchtip: Porto Cristo

Vlakbij de grotten, aan de overkant van de weg (overzijde van parkeerplaatsen), kun je een afdaling maken naar het haventje en centrum van Porto Cristo. Een leuke plek om een (vis-)lunch te nuttigen, met uitzicht over de kalme haven en gezellige dorpje. 

Haven van Porto Cristo
De haven van Porto Cristo : lekker rustig en toch gezellig!
Ben jij al eens op Mallorca geweest? Heb je toen ook de grotten van Drach bezocht?

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.