Tufa's in zoutmeer Mono Lake

Fotoblog Mono Lake: 13 foto’s om jou te overtuigen

Mono Lake

Mono Lake is een zoutmeer in Mono County, California. Het ligt aan de oostkant van Yosemite National Park. De besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada’s prijken op de achtergrond. Tijdens onze roadtrip door West-Amerika bezochten wij Mono Lake vóórdat we aan de Tioga Road begonnen. Mono Lake is wat ons betreft oprecht een must-stop voor of na je bezoek aan Yosemite. In dit fotoblog nemen we je in 13 foto’s mee naar deze bijzondere plek!

Tufa's in zoutmeer Mono Lake
De senior onder de meren in Noord-Amerika

Mono Lake bestaat al meer dan 1 miljoen jaar en met een oppervlakte van 180 km2 mag je wel spreken van een groot meer. Mono Lake is tevens een van de oudste meren van heel Noord-Amerika.

Mono Lake vanaf onverharde weg
Uitzicht op Mono Lake vanaf de onverharde weg
South Tufa Area: de beste plek om tufa's te bekijken

Wij kwamen vanuit het plaatsje Lee Vining, waar we afslag Highway 120 East namen. Je komt dan na enkele mijlen uit op een onverharde weg. Even dachten we dat we fout zaten, maar na een korte rit op deze weg zagen we de iets lager gelegen parkeerplaats van South Tufa Area liggen. Vanaf hier loop je gemakkelijk naar de oever van het meer.

Tufa's in Mono Lake oever
Bergtoppen van de Sierra Nevada op de achtergrond van Mono Lake
Tufa's

Op de foto’s zie je de grote, grijze zoutpilaren die dit meer uniek maken. Deze pilaren worden tufa’s genoemd. De tufa’s zien er mysterieus uit in het water, maar bevinden zich ook op de oevers. Je kunt er tussendoor wandelen. De groene en gele begroeiing eromheen steekt bijzonder mooi af tegen het grijs van de tufa’s en het helderblauwe van het meer.

Tufa's Mono Lake
Zout, zouter, zoutst

Het meer is vele malen zouter dan zeewater. Vanuit de bergen is er vanaf het ontstaan van het meer veel water met zout en mineralen Mono Lake ingestroomd. Het water verdampt, maar het zout en mineralen blijven achter. Het gevolg is een extreem zout en alkalisch water. Op de bodem van Mono Lake zijn zoetwaterbronnen. In dit zoete water bevindt zich veel calcium, dat zich vermengt met het zout uit het meer. Dit mengsel slaat neer op de bodem en zorgt ervoor dat na verloop van tijd een tufa zal gaan groeien.

Tufa Mono Lake
Even geduld a.u.b.

Het duurt lang voordat de tufa’s van formaat zijn zoals je ze hier kunt zien. De meeste tufa’s zijn honderden jaren oud.

Mono Lake met gele bloemen
Een bijzonder ecosysteem

Mono Lake is een zeer geliefde plek voor vogels, er broeden wel zo’n 80 verschillende soorten. Het bijzondere is dat Mono Lake een heel eigen ecologisch systeem heeft, dat begint met de groei van algen in het water. Vissen kunnen niet overleven in zulk zout water, maar de bruine garnalen gedijen hier prima. Zij voeden zich met de algen in het water en vormen een lekker maaltje voor de vele vogels in dit gebied.

Mono Lake vogel bloemen
Mono Lake vogel aan water
Mono Lake ziet ze vliegen...

Bijzondere en voor de toerist wellicht iets minder plezierige bewoners van Mono Lake zijn de zogenaamde ‘alkali flies’. Deze kleine, zwarte vliegen zie je met duizenden tegelijk, meestal vlak langs de oever. Als je dichtbij het water loopt, vliegen ze massaal op. De eerste keer schrokken we van het zoemende geluid dat zoveel vliegen samen kunnen maken! De vliegen doen verder niets en zijn ook een belangrijke voedingsbron voor de vogels.

Mono Lake gele bloemen zoutmeer
Hoeveel tijd moet je reserveren voor Mono Lake?

Een hele dag hoef je niet uit te trekken voor Mono Lake. Afhankelijk van je interesses, heb je hier met een uurtje een goede indruk gekregen. Het wandelpad in South Tufa Area langs het meer en tussen de tufa’s, is ongeveer 1,5 kilometer lang. Wij bezochten Mono Lake vroeg, voor de aankomst van de meeste toeristen. We liepen soms helemaal alleen en slechts af en toe kwamen we andere mensen tegen, maar het was hier heel rustig. Een bezoek vroeg in de ochtend of juist later op de dag (als je Mono Lake ná de Tioga Road doet, bijvoorbeeld) is aan te bevelen, want dan waan je je alleen in dit bijna buitenaardse landschap!

Mono Lake Sierra Nevada achtergrond
Wat een uitzicht...
Meer doen bij Mono Lake?

Wij hebben hier alleen een wandeling gemaakt als startpunt voor onze trip over de Tioga Road. Wil je meer activiteiten ondernemen bij Mono Lake? In de zomer worden er diverse tours gegeven, zoals wandelingen met een vogelgids. Je kunt zwemmen in dit meer (lijkt ons een leuke ervaring!) en bij Navy Beach kun je kano- of kajaktochten maken. Bezoek je Navy Beach? Parkeer je auto dan bij South Tufa Area, want er zijn maar heel beperkte parkeermogelijkheden bij Navy Beach.
Vanuit Lee Vining, waar ook een informatiecentrum over Mono Lake ligt, worden in het hoogseizoen soms nachtelijke wandelingen georganiseerd door rangers. Hoe bijzonder moet het zijn om op deze plek de sterrenhemel te bekijken?

Mono lake vogel op tufa
foto Triplovers Mono Lake
Volgens ons is Mono Lake zeker de moeite waard!
We zijn heel benieuwd...

Hebben we jou kunnen overtuigen om Mono Lake mee te nemen tijdens jouw reis? 

panaromafoto Mono Lake zoutpilaren

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.