Het Onze Lieve Vrouweplein

Gratis doen in (Magisch) Maastricht: Magische Lichtroute

Blogfoto Magische Lichtroute Maastricht

De geur van oliebollen en warme wafels dringt onze neuzen binnen als we het Vrijthof betreden. Overal klinkt kerstmuziek en het geroezemoes van schuifelende mensen over de kerstmarkt. Maastricht komt dit jaar opnieuw met de Magische Lichtroute waarbij je al lopend door het historische centrum kunt genieten van prachtig verlichte straten en gebouwen. Wij liepen hem ook en nemen je mee in deze blog!

Magisch Maastricht

Maastricht is in de decembermaand loeidruk maar ook hartstikke gezellig. Het grootse Magisch Maastricht trekt jaarlijks duizenden toeristen naar de Limburgse hoofdstad en dat is begrijpelijk, want de stad is op haar best als ze getooid is in de mooiste kerstversiering. Magisch Maastricht loopt vanaf eind november tot 1 januari en is een van de grootste evenementen in het jaar. Het bekendste plein van Maastricht, het Vrijthof, is dan het decor van een gezellige kerstmarkt, een ijsbaan, vele cafetaria en eetgelegenheden en natuurlijk het enorme reuzenrad wat een fantastisch uitzicht biedt op de stad. Het kan een beetje aanvoelen als een sardientje in blik, want het evenement trekt dagelijks veel publiek naar de stad. 

Vrijthof Magisch Maastricht
De meest romantische foto's maak je natuurlijk bij deze ster op het Vrijthof!
De Magische Lichtroute

De uitgestippelde route door Maastricht laat je genieten van de mooist versierde en verlichte gebouwen, bruggen, straten en bomen op diverse locaties in de stad. Je loopt natuurlijk over de Markt, het Vrijthof en over de kade langs de Maas, maar je kunt ook naar Wyck, het moderne Ceramique en het nieuwe, hippe Sphinx-kwartier. Het leuke aan de route is dat je kunt instappen waar je wilt; je hoeft hem niet op volgorde te lopen. De hele route kent in totaal 22 punten. Een flinke trip, want bijvoorbeeld tussen het havengebied van ’t Bassin en het Centre Ceramique ben je echt wel even onderweg en is niet alles even sfeervol. Wij concentreerden ons met name op het gebied in het centrum en dat was erg mooi. 

Download je route vooraf

Je kunt de route vooraf downloaden op je smartphone. Je krijgt een plattegrond met alle 22 locaties erop vermeld. Je kunt de Magische Lichtroute als PDF hier downloaden.

Magische lichtroute Lantaarnpaal
Een van de vele verlichte lantaarnpalen aan de Kesselskade
Onze start: 't Vrijthof

We startten op ’t Vrijthof. Er staan prachtig verlichte kerstballen en sterren op de hoeken van het Vrijthof. De terrassen zijn ook sfeervol verlicht. Op de Magische Lichtroute plattegrond staat de Sint Servaasbasiliek en de Sint Janskerk, net als het Museum aan het Vrijthof. Deze plekken zijn eigenlijk niet speciaal versierd. Op het Vrijthof was het met name het Magisch Maastricht wat voor de mooie verlichting zorgde.

Magische Lichtroute Vrijthof
Stadhuis Magische Lichtroute Maastricht
Het stadhuis was enkel versierd met twee kerstbomen, maar heeft veel sfeer en charme van zichzelf
O, o, Onze Lieve Vrouweplein

We liepen verder over de Markt, via Mosae Forum richting de Kesselskade waar de lantaarnpalen mooi versierd zijn. We keken over de gezellige Sint Servaasbrug richting Wyck en naar de Hoeg Brögk (Hoge Brug) die eveneens sprookjesachtig verlicht is. Door de gezellige Wolfstraat liepen we naar het Onze Lieve Vrouweplein, dat persoonlijk onze favoriet is. Zeg nu zelf; hoe romantisch is dit plaatje?

Het Onze Lieve Vrouweplein
Niet alles is verlicht

Het gebied rondom het OLV-plein is erg gezellig. De Koestraat herbergt vele leuke cafeetjes waar je een hapje en drankje kunt nuttigen. We liepen verder naar het Natuurhistorisch Museum, ook een genoemde locatie op de route. Deze was echter eerder donker dan verlicht te noemen. Niet iedere locatie op de route is mooi verlicht, ontdekten we al snel.

Straatjes bij het OLV-plein Magische Lichtroute Maastricht
De straatjes bij het OLV-plein nodigen je uit!
Drink een glaasje, loop een stukje

Toch geeft de Magisch Lichtroute je een sfeervolle, gezellig wandeling door Maastricht waarbij je kunt slenteren door de mooi verlichte straten en af en toe kunt stoppen voor een versnapering. Het is volgens ons niet bedoeld als route om in één keer helemaal te lopen, dan is het vast niet zo leuk. Kies een gebied (bijvoorbeeld Wyck of het historisch centrum) en gebruik de Magische Lichtroute om de straten te verkennen. Er is weinig zo gezellig als flaneren door Maastricht in de feestmaand. Met deze route waan je je op sommige plekken even in een sprookje. Een aanrader als je Maastricht bezoekt en de mooist verlichte plekjes van de stad wil zien! Drink hier een glaasje glühwein, loop daar een winkeltje binnen en struin tot slot over het Vrijthof. Dan wordt de Magische Lichtroute vanzelf een succes!

Meer informatie over (Magisch) Maastricht vind je op de website van Bezoek Maastricht.

Boom Magische Lichtroute

Misschien vind je dit ook interessant?

21 Comments

 1. Wauw wat gaaf zeg. dit ziet er echt geweldig uit. Ik wil graag terug naar Maastricht, ik bezocht het maar kort, deze lichtroute wil ik dan zien!

  1. Triplovers says:

   Zeker doen, Linda, het zal volgend jaar weer zijn!
   Maastricht is mijn geboortestad, mocht je er weer zijn geef maar een gil 🙂

 2. Wat een leuke route. Helaas ben ik nu te laat om het te lopen, maar gaat op de bucketlist!

  1. Triplovers says:

   Volgend jaar vast een nieuwe kans! 🙂

 3. Zo leuk die lichtjesroutes! Laatst met een cruise door de grachten van Amsterdam gevaren en binnenkort naar Internationaal Lichtkunstfestival bij Slot Zeist!

  1. Triplovers says:

   Klinkt ook allemaal erg leuk!

 4. Als ik heel eerlijk ben, vind ik Maastricht een beetje tegenvallen in december. Ik ben er al meerdere keren geweest en toch kan het mij niet bekoren, ondanks dat ik Maastricht wel een hele leuke stad vind. Misschien dat ik deze route dan maar eens moet lopen…wie weet 😉

  1. Triplovers says:

   Dat kan ik misschien wel begrijpen hoor Kelly, ik vind het er vaak te druk in december. Is dat ook wat jou niet zo trekt? Doordeweekse dagen/avonden zijn dan een aanrader 🙂

 5. Ooh wat leuk! Ik was eind december ook nog in Maastricht en ik vind de sfeer daar altijd zoó fijn! De lichtroute heb ik gemist, maar leuk voor de volgende keer 😉

 6. Wat ziet dat er mooi uit zeg, lijkt me leuk om eens heen te gaan. Maastricht vond ik sowieso een leuke stad.

 7. Ik ben dol op de lichtjes in Eindhoven (GLOW) en het Amsterdam Light Festival, maar ik wist niet dat Maastricht ook mooi verlicht is in december. Misschien moet ik voor eind dit jaar maar eens een weekendje Maastricht/Valkenburg plannen.

  1. Triplovers says:

   Zeker doen! Maastricht is altijd leuk, en Valkenburg ook!

 8. Ik heb hier jaren gewoond. Maastricht ziet er toch extra mooi uit als het zo verlicht is. Zeker het Onze Lieve Vrouweplein.

  1. Triplovers says:

   Wat leuk dat je er gewoond hebt Aniek! Het is mijn geboortestad, dus een speciaal plekje in mijn hart.
   Het OLV-plein is ook heel mooi 🙂

 9. Jammer dat de kerst weer voorbij is. Wel ben ik ooit 1 keer in Maastricht geweest tijdens de kerst en vond het toen zo ontzettend mooi. Nu misschien toch wel terug gaan met kerst in 2020.

  1. Triplovers says:

   Zeker aan te bevelen, Diana 🙂

 10. Wauww, ziet er gaaf uit! Ik ben eens bij GLOW geweest in Eindhoven, dan is de stad daar vól lichtjes. Ik ben er dol op!

  1. Triplovers says:

   Wij zijn ook eens naar GLOW geweest, inderdaad heel leuk om heen te gaan!

 11. Ik ben nog nooit bij een lichtroute geweest. Maar dat zal nu met het corona virus ook niet snel gebeuren denk ik

  1. Triplovers says:

   Hopelijk kunnen we snel weer van dit soort evenemenen genieten.

 12. OOh wauw wat ziet magisch Maastricht er mooi uit zeg! Daar zou ik ook wel willen rond wandelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.