Dinant

Dinant in België: historie, bier en… saxofoons!

Dinant

In het voorjaar van 2019 bezochten we Dinant. Het was een keuze uit het aanbod van een Bongo-bon die we hadden gekregen voor ons huwelijk. En het bleek een goede keuze, want dit stadje is hartstikke leuk. Dinant heeft het allemaal: de Maas, rijke historie, lekker bier en overal – jawel – saxofoons! 

Dinant, nog nooit van gehoord!

Dinant ligt in België, in de provincie Namen. Je bereikt Dinant in minder dan drie uur rijden vanaf Utrecht (265km). Dinant is de naam van zowel het stadje als de gemeente en ligt direct aan de rivier de Maas. Het heeft ongeveer 14.000 inwoners en kent een hele rijke en beruchte historie, dat terugvoert tot aan de Middeleeuwen. Dinant staat vooral bekend om haar Citadel, gesitueerd bovenop de hoge rots in het centrum van de stad. Vanaf de Citadel heb je prachtig uitzicht over de Maas en de omgeving!

Dinant
De Charles de Gaulle brug met kleurrijke saxofoons, de kerk en de Citadel aan de overzijde.
De Citadel: een bouwwerk vol historie

Je kunt niet om de Citadel heen bij een bezoek aan Dinant. Je kunt met een vrij uitdagende trap naar boven (408 treden puffen!) of je neemt de avontuurlijkere gondellift (€8,50 per persoon). De Citadel werd gebouwd op de rots in de 11e eeuw als verdedigingswerk. In 1466 werd het bouwwerk met de grond gelijk gemaakt door belegering van Karel de Stoute. Hierbij sneuvelden 900 inwoners van Dinant en daarna werden nog eens 800 burgers in de Maas geworpen, per twee aan elkaar gebonden. Hierover is veel informatie te vinden in het museum. De Citadel is vanaf dat moment herhaaldelijk opgebouwd en verwoest en is voor het laatst herbouwd in 1820.

Citadel Dinant trappen
Neem je de trap...
Gondellift Dinant Citadel
...Of toch de gondel naar boven?
Wat een uitzicht!

Tijdens ons bezoek aan de Citadel belandden wij per toeval in een rondleiding met een gids (zowel Frans- en Nederlandstalig). Er werd veel verteld over met name de Eerste wereldoorlog. Er zijn allerlei prachtige reconstructies, je kunt cellen bekijken en voelen hoe het is om in een cel te zitten. Er zijn ruimtes met martelwerktuigen en wapens. Een aantal gewelven zijn ingericht met oude ambachten, zoals een smid, een bakker en een slager. Buiten heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. In de Citadel vind je ook een wapenmuseum. Het herbergt wapens uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

uitzicht Citadel
uitzicht Citadel Maas
Meneer Sax

Dinant staat dus met name bekend om de Citadel, maar minstens net zo beroemd zijn de vele saxofoons in dit stadje. De brug die de ene kant van Dinant met de andere verbindt – de Charles de Gaulle brug –  staat vol met gekleurde saxofoons die allerlei Europese landen representeren. Een vrolijk straatbeeld! De saxofoons staat er natuurlijk niet zomaar; dit heeft te maken met Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon en afkomstig uit Dinant. Je zult saxofoons overal tegenkomen in Dinant, zo hing er een groot schilderij met een saxofoon in onze hotelkamer. Ook vind je een standbeeld van meneer Sax op een pleintje vlakbij de kerk.

Dinant Maas brug
Een schilder in de schaduw van de saxofoon

Een andere bekende inwoner van Dinant was Antoine Wiertz, een schilder van romantische schilderijen uit de 19e eeuw. Hij maakte enorme schilderijen van soms wel 10 meter hoog en breed. Antoine Wiertz werkte in Brussel, waar veel meer aandacht voor hem is. In Dinant is er eigenlijk niets van hem terug te vinden.

Is er nog meer te doen?

Jazeker! Dinant is dan niet zo groot maar je hoeft je zeker niet te vervelen. Bierliefhebber? Dan kun je je hart ophalen in het Leffe museum. Bekijk je graag kerken?  Breng dan een bezoek aan de Onze Lieve Vrouwe-kerk, die onder de Citadel ligt en herkenbaar is aan de bolvormige klokkentoren. Ben je meer van de natuur? Dinant heeft een eigen grot, die bekend staat om zijn prachtige stalactieten en zelfs wordt gezien als een van de mooiste grotten van België. Maak een boottocht over de Maas of bezoek het mooie kasteel van Vêves. En natuurlijk proef je even de Dinantse Koek, die alleen hier wordt gebakken!

Waar verblijven?

Wij verbleven in Hotel Ibis Centre Dinant en dit is heel goed bevallen. Het ligt direct aan de Maas, wat met name ’s ochtends heerlijk is omdat je je ontbijt kunt nuttigen op het terras. De kamers zijn netjes en comfortabel, en met een kleine keuken die 24 uur per dag open is kun je ook nog terecht voor een “late night snack”. Je verblijft midden in Dinant en kunt langs de Maas overal naar toe lopen. Het is heel redelijk geprijsd en de kamers hebben ruime badkamers. Gratis parkeren is mogelijk op een openbare parkeerplaats naast het hotel. Wil je Dinant bezoeken en hier verblijven? Hier boek je Hotel Ibis Centre Dinant.

Had jij al eens gehoord van Dinant?

Misschien vind je dit ook interessant?

3 Comments

  1. Als Belg ben ik éénmaal in Dinant geweest en ik was ietwat teleurgesteld. Gelukkig maakt de streek rondom de stad een hoop goed!

  2. Als klein meisje ben ik hier ooit eens geweest, maar kan me er niet veel meer van herinneren

    1. Triplovers says:

      Een goede reden om eens terug te gaan, als het weer kan 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.