Triplovers bootje huren Gardameer

14 tips voor het huren van een bootje aan het Gardameer

Het Gardameer is het grootste meer van Italië. Het vasteland heeft oneindig veel leuks te bieden, maar het meer zelf beleef je toch echt het best vanaf het water. Er zijn weinig plekken waar je eenvoudiger en beter een bootje kunt varen dan hier. Met deze 14 tips voor het huren van een bootje aan het Gardameer in je achterhoofd, wordt het vast en zeker een ervaring om nooit te vergeten!

blogfoto huren bootje Gardameer tips
1. Vergelijk je rijk

Zeker in het hoogseizoen zie je in de haventjes van alle toeristische dorpen kleine kiosken staan, gevuld met enthousiaste huurbedrijven voor bootjes. Hoewel de prijzen niet ver uit elkaar liggen, kan een beetje rondkijken je al snel een paar tientjes besparen. Let ook op: is de prijs in- of exclusief brandstof? Onze voorkeur heeft het huren inclusief brandstof, zodat je op voorhand weet waar je aan toe bent en achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Neem flyers mee die ze aanbieden zodat je in alle rust kunt vergelijken. Soms staan er ook kortingscodes in deze flyers.

achterzijde bootje
We verlaten het haventje van Pescheira, klaar om het meer op te gaan!
2. Online boeken kan schelen

Wij boekten in 2016 en in 2020 bij dezelfde verhuurder: Lepanto Marine. In hun flyer stond een kortingscode voor online boekingen. Ik boekte de boot online, maar bij de betaling met creditcard crashte hun systeem, waardoor de boot niet gereserveerd was maar ook niet meer te boeken was voor het gewenste tijdstip. We waren in de buurt en liepen even langs de fysieke kiosk. De medewerkster kon het probleem zien en boekte handmatig de boot opnieuw. Ze rekende echter 10 euro meer dan de prijs die ik op hun website had geboekt. Ze gaf aan dat dit kwam omdat ik nu gebruik maakte van hun boekingsservice. Hier gingen we niet mee akkoord waarop ze de lagere prijs aanhield, maar het is wel iets om alert op te zijn!

Punta San Vigilio vaarroute
bootje huren tips
3. Huur minimaal 3 uur

Een uurtje een boot huren… daar is weinig aan. Nog voor je goed en wel vertrokken bent, voel je je al opgejaagd door de klok en tegen de tijd dat je even kunt dobberen met je boot, moet je alweer rechtsomkeer. Natuurlijk is er een financieel verschil tussen een uurtje of een middag een boot huren, maar ons advies: spaar even door en neem minimaal 3 uur. In drie uur heb je tijd voor bijvoorbeeld deze mooie vaarroute, heb je genoeg ruimte om zowel te varen als te zwemmen en is de prijs en de tijd toch nog te overzien.

4. Maak een foto van de schroef!

Bootverhuurders zijn maar met één ding bezig en dat is de schroef van hun boot. Je kunt het een beetje vergelijken met het controleren van je auto op krassen en deuken als je een huurauto ophaalt. Zo is er vaak een borg van 150 euro voor de schroef van de boot. Onze tip is om, als de bootverhuur er al zelf niet om vraagt, een foto te maken van de schroef voor vertrek. Eventuele reeds aanwezige beschadigingen liggen zo al vast en dan kan er na afloop geen misverstand ontstaan.

schroef van de boot, tip voor boot huren
Maak altijd een foto van de schroef van je huurboot
5. Blijf 200 meter uit de kant

Wie het Gardameer al eens met eigen voeten betreden heeft, herkent het vast: het is steen wat de klok slaat. Zonder waterschoenen kun je eigenlijk niet het water inlopen want dan prikken de rotsen in je voeten. Deze rotsen kunnen in te ondiep water een bedreiging zijn voor de schroef van de boot. Er wordt daarom gevraagd om minimaal 200m uit de kant te blijven, en dit advies kun je het beste gewoon opvolgen als je geen schade wil maken. Wij hadden in 2020 een moderne boot die uitgerust was met navigatie en waar deze 200 meterlijn goed op te zien was. In het verleden moesten we het maar een beetje schatten.

dobberen tijdens bootje huren Gardameer
6. Ken de basisregels op het water

Denk hierbij aan:

– rechts heeft voorrang
– reddingsboten en rondvaartboten hebben te allen tijde voorrang
– altijd het dodemanskoord om je pols als je vaart

Je bootverhuurder legt je dit als het goed is ook allemaal uit.

7. Neem muziek mee

Op veel boten kun je via bluetooth verbinden met muziek op je telefoon. Niets leuker dan met je favoriete muziek dobberen op het water!

8. Neem een eigen koelbox mee

Je kunt vaak een koelbox (met ijs en/of met snacks/drinken) ‘huren’ bij de bootverhuurder. Denk hierbij al gauw aan 8 euro voor een koelbox, 4 euro voor ijsblokjes en dan zit er nog geen drinken in. Dit kun je natuurlijk ook eenvoudig zelf meenemen. Is een koelbox te veel gesleep, dan kan een simpele koeltas die je onderin de boot legt ook voldoende zijn.

9. Bedenk een mooie route

Vroeger huurden we een bootje en voeren we wat in het wilde weg op het meer. Zeker niets mis mee, maar dit jaar hebben we wel wat ‘puntjes’ aangedaan. Het resultaat was een heerlijke middag met mooie bezienswaardigheden vanaf het meer. Lees hier onze blog over de – wat ons betreft – mooiste vaarroute op het Gardameer!

Isola del Garda vaarroute Gardameer
Isola del Garda is een mooie bezienswaardigheid op het Gardameer. Binnenkort komt ook onze vaarroute voor 3 a 4 uur varen online!
10. Heb altijd een telefoon bij je

Uiteraard neem je een telefoon mee als je gaat varen en deel je het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent met de eigenaar van de boot. Het weer op het Gardameer kan binnen de kortste keren omslaan, je kunt in de problemen raken of pech krijgen. Het laatste wat je wil is dat je niet bereikbaar bent of dat je zelf geen hulp kan inschakelen. Bedenk wel: niet overal op het meer is de verbinding goed.

bootje varen Gardameer
11. Laat je bootje niet alleen

Een oude wet schrijft voor dat wie een onbemande boot vindt, de boot kan claimen als zijnde die van hem. Nu zal dit in de huidige tijd wel meevallen maar toch is het verstandig om je boot aan het anker te leggen. Wil je dit liever niet, (het risico bestaat dat je anker vast blijft zitten tussen de stenen) dan is het advies om je boot niet alleen achter te laten als hij wild and free ronddobbert. Wij springen nooit allebei tegelijkertijd van de boot. Het voelt veiliger als er altijd één iemand op de boot aanwezig is en je bootje drijft niet zonder jou verder.

12. Vaar! (en meer niet aan)

We hebben toeristen gezien die een boot huren, er een uurtje mee varen en hem dan aanmeren en aan land gaan om te shoppen of te gaan dineren. Als je genoeg tijd (en geld) hebt, zeker doen. Maar als een bootje huren iets unieks is, dan is het niet zo verstandig. Een uur vliegt voorbij en het is ook niet heel goedkoop om een boot te huren. Benut de tijd goed: doe mooie plekjes aan, vaar een stukje lekker hard, dobber wat rond en zwem op de rustigste plekken. Zo haal je het maximale uit je boottocht!

Zet je geluid even zachter voor dit filmpje!
13. Het noorden is verboden

Motorboten zijn verboden aan de noordzijde van het meer. Het is hier wel een walhalla voor windsurfers, zeilers en kitesurfers. Dit kun je hier doen zonder overlast van gemotoriseerde boten. Het is hier tevens veel rotsachtiger, waardoor je meer kans hebt op schade aan je boot.

14. Het weer: houd een oogje in het zeil

Mensen die al vaker naar het Gardameer zijn geweest, kunnen het beamen: op weinig plekken kan het zo onverwacht spoken als hier. Informeer dus vooraf goed naar de weersomstandigheden en bij een opkomende grijze lucht keer je in ieder geval richting je vertrekplaats terug. Mocht het zover komen dat reddingsboten in de buurt zijn, dan moet je uiteraard hun aanwijzingen opvolgen. 

bootje Gardameer
Onze huurboot en prijs:

Wij huurden bij Lepanto Marine in Pescheira del Garda. Ze hebben twee verhuurlocaties. In 2016 en in 2020 huurden we bij dit bedrijf, omdat ze toevallig beide keren als beste prijs/kwaliteitsverhouding uit de bus kwamen. Zo betaalden we iets meer (175 euro voor 4 uur) dan bij de concurrent (160 euro voor 4 uur), maar Lepanto heeft alleen maar Bayliner boten. Deze zijn veel luxer en mooier dan de Alegria’s die standaard te vinden zijn bij andere huurbedrijven. Voor een klein bedrag meer huurden we graag een luxere en grotere boot!

Boot huren aan het Gardameer

Aan het Gardameer vind je in het hoogseizoen op elke hoek een bootverhuurder. Hieronder enkele betrouwbare aanbieders van huurbootjes in diverse plaatsen aan het Gardameer:

Dit is slechts een kleine greep uit alle aanbieders. De bovengenoemde verhuurders hebben allemaal een score vanaf 4,5 uit 5 op Google Reviews en scoren vergelijkbaar op andere vergelijkingswebsites.
Triplovers bootje huren

We vinden weinig leuker dan een middag varen, met de zon op je toet dobberen over de oneindige golven. Het staat bij ons dan ook altijd op het must-do lijstje als het even kan op de plek waar we zijn!

Hebben deze 14 tips voor het huren van een bootje jou geholpen?

Misschien vind je dit ook interessant?

41 Comments

 1. Felice Veenman says:

  het lijkt me leuk, maar ik ben erg onhandig…ik beken eerlijk dat ik het niet zou durven

 2. leuke tips! ik ging er vroeger altijd heen met mijn broer en moeder, mijn broer had een eigen speedboot dus dat was genieten

  1. Triplovers says:

   Dat kan ik me voorstellen!

 3. Ik kan me voorstellen hoe leuk dit moet zijn, al zijn wij helemaal niet van de boten, we wonen bij de plassen, maar niet in het bezit van een boot 🙂 wel ben ik dol op het Gardameer en kan me goed voorstellen hoe mooi het op het water zou kunnen zijn, wij gaan -als we hier heen gaan- aan de noordkant omdat we hier goed kunnen klimmen.

  1. Triplovers says:

   Daar is het noorden inderdaad heel geschikt voor!

 4. Handige tips. Wij waren er in september in laagseizoen en hadden voor een super acceptabele prijs een boot voor 4 uur. Ik heb er verschillende vergeleken, maar de verhuurders die ik zag, verhuurden ook alleen voor minimaal een halve dag (4 uur) Aanmeren vond ik juist wel heel leuk om te doen. We hebben gezwommen en rondgevaren en daarna pizza gegeten in Lazize, dat vond ik juist een leuke afwisseling. Alleen het aanmeren was even lastig, maar lokale mensen wilden graag helpen.

  1. Triplovers says:

   Aanmeren kan zeker leuk zijn! Wij verkiezen zelf de op het water voor het bedrag van de boothuur. Tof dat je het voor een goede prijs kon scoren, altijd fijn zo’n deal.

 5. Ik wil graag een keer naar de meren in Noord-Italië. Varen is dan idd ook een leuk idee.
  Slim om een foto van de schroef te maken.

  1. Triplovers says:

   Varen is dan een must! :):):)

 6. Fijn, zo’n overzicht van handige tips. Goede voorbereiding is het halve werk. Het lijkt me erg leuk om te varen op het Gardameer, maar heb het nog nooit gedaan. Als het er ooit van komt, gaat de eigen koelbox zeker mee!

  1. Triplovers says:

   Goed idee! Niks lekkerder dan je eigen koele versnapering op de boot 🙂

 7. Wat een goede tips. Ik ben vroeger als kind bij het Gardameer geweest

 8. Handige tips! Wij zouden hier eigenlijk volgend jaar naartoe gaan, maar ben bang dat het niet door kan gaan. Dat varen op een boot lijkt mij geweldig, maar mij man is zeeziek dus dat word m helaas niet….

  1. Triplovers says:

   Ai, dat is jammer. Zelf ben ik vooral zeeziek op ‘zee’, zo ging er ooit een walvistour volledig aan me voorbij omdat ik druk was met mijn maaginhoud binnen te houden 🙂 Maar hier heb ik er geen last van. Gelukkig is er genoeg ander leuks te doen aan het Gardameer!

 9. Goede tips, zeker de tip om foto’s te maken van de schroef en om de prijzen goed te vergelijken en daar op scherp op te zijn. Kan je misschien toch een uurtje extra varen op leveren.

 10. Handige tips, wij zijn niet zo van die water figuren. We fietsen en wandelen graag

  1. Triplovers says:

   Ook heerlijk, toch! Als je maar doet waar je blij van wordt 🙂

  2. Slim om een foto van de schroef te maken. Daar zou ik zelf nooit zo snel aan denken! Slimme tip!

   1. Triplovers says:

    Yes! 🙂

 11. Het lijkt mij erg leuk rond varen maar dan wel moet mooi weer zijn

  1. Triplovers says:

   Dat is zeker zo, het kan goed spoken op het Gardameer!

 12. Ik ben daar pas nog weer geweest maar nog nooit een bootje gehuurd. Met deze goede tips durf ik dat misschien wel aan. 😉

 13. Oow heerlijk! Wij waren in september in Italië, maar er niet eens aan gedacht om een bootje te huren. Maar goed we willen nog een keer terug,dus wie weet in de toekomst.

  1. Triplovers says:

   Zeker doen, je zult er geen spijt van krijgen!

 14. Ook hier weer handige tips voor het huren van een boot.
  Wat ik mij afvraag: heb je hier geen vaarbewijs voor nodig?

  1. Triplovers says:

   Hee Deborah, nee, je hebt voor deze boten geen vaarbewijs nodig! Tot 40pk kun je in Italië zonder vaarbewijs het water op.

 15. Dat lijkt me heel leuk om te doen! Ik was laatst nog bij het Gardameer, maar in mijn eentje vond ik het weer niet zo handig 😉 Maar ga het zeker onthouden voor een volgende keer!

  1. Triplovers says:

   In mijn eentje zou ik het ook niet zo snel doen, inderdaad!

 16. Ik wil graag nog eens op pad bij het Gardameer en daar een boot huren klinkt echt superleuk! Slimme tips heb je opgenomen, had lang niet aan alles gedacht. Ik ga je blog dus zeker opslaan!

  1. Triplovers says:

   Zeker eens doen, het is super! Een groter vakantiegevoel kun je bijna niet krijgen 🙂

 17. Het gardameer lijkt me prachtig zeker om met een bootje te verkennen. Maar ik ben niet zo’n held en heb nogal wat angsten. Ik denk dat ik gelijk bang zou zijn dat ik niet naar de toilet kan of vast kom te zitten. 3 jaar geleden zijn mijn vriend en zoon samen gegaan in Zakynthos terwijl ik lekker aan het zwembad bleef liggen.

  1. Triplovers says:

   Wat knap dat je daar zo open over bent. Wie weet lukt het ooit wel, beginnen op een waterfiets? Klinkt misschien gek, maar dan ben je nooit ‘ver’ en zo weer terug. En anders is het zwembad toch ook hartstikke fijn? 🙂

 18. Het lijkt me enorm leuk om zo een boot te huren, al moet ik eerlijk toegeven dat ik het misschien niet zou durven

 19. Yvonne van der Laan says:

  Handige tips! Wel behoorlijk prijzig inderdaad.. een stuk duurder dan in Griekenland, waar we maar een paar tientjes kwijt waren voor een paar uur varen. Dat was wel exclusief brandstof.

  1. Triplovers says:

   Dan hopen wij snel eens in Griekenland te kunnen varen, dat hebben we nog niet gedaan! 🙂

 20. Jouvence says:

  Een bootje huren wil ik heel graag eens doen en wauw, wat is isola del garda prachtig!

  1. Triplovers says:

   Absoluut de moeite waard!

 21. Tip 4 is een goede tip. Denk dat toeristen daar vaak een oor aangenaaid krijgen.

 22. Wij hebben ook weleens een boot gehuurd op het Gardameer. Het scheelt inderdaad wanneer je vroegtijdig boekt. Zo weet je ook altijd dat er een boot beschikbaar is wanneer je wil gaan varen. In het zomerseizoen kan het namelijk druk zijn bij de verhuurders!

  1. Triplovers says:

   Zeker waar, Marie! Goede tip!

 23. Het lijkt me ook heerlijk om een boot te huren op het Gardameer. Ik heb gezien dat er veel leuke plaatsjes aan dit meer grenzen die je zo kan bezoeken. Ik ga mij er verder in verdiepen wanneer we onze vakantieplannen voor volgend jaar gaan bespreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.