Waterval Parco Delle Cascate di Molina

Parco delle Cascate di Molina: een bos vol watervallen in Italië

Tijdens onze vakantie aan het Gardameer in Italië stuitten we op Parco Cascate di Molina: een park in een bosgebied, vol watervallen en een prehistorische grot. We bezochten het op een rustige ochtend en kozen een stevige wandelroute uit. In deze blogpost vertellen we je over ons bezoek én of we het de moeite waard vonden!

Parco delle Cascate di Molina

Ligging

Parco Cascate de Molina ligt in de buurt van de stad Verona en is prima te bezoeken vanaf het Gardameer.  Vanuit Pescheira del Garda doe je er ongeveer drie kwartier over, vanuit Garda  een halfuur. Het ligt in het gehucht Molina. Je kunt eenvoudig parkeren op de aangegeven parkeerplaats maar verwacht wel een stevige afdaling naar het park: de heenweg valt nog mee, maar op terugweg – met al de nodige kuitenbijters achter de rug en de zon brandend op je hoofd – is het puffen geblazen. Gelukkig is de route erheen geen straf want Molina is heel pittoresk. Je maakt een flinke afdaling tot je in het bos aangekomen bent.

Bord Parco delle Cascate

Routes in het park

Je kunt in het park een keuze maken uit drie routes: de groene, de rode en de zwarte route. De groene route is het eenvoudigst en duurt een halfuurtje, de rode wordt omschreven als gemiddeld en duurt een uur en de zwarte route is het zwaarst met een tijdsduur van twee uur. We liepen de zwarte route en waren er inderdaad ongeveer twee uur mee bezig. De zwarte route is een pittige wandeling, met fikse beklimmingen en afdalingen. Het is tevens de route waarbij je het hele park bewandelt en dus ook het meeste ziet. We raden deze route af aan mensen die slecht ter been zijn, geen goede conditie hebben of andere gezondheidsproblemen hebben.

waterval grot

Watervallen

Het park is maar liefst 80.000 m2 groot. Toch is het park overzichtelijk en goed te bewandelen. Dat komt doordat er duidelijk onderhoud en zorg aan de wandelpaden gegeven wordt. De routes leiden je langs de vele mooie watervallen in het park. Aan het begin van alle routes is ook de prehistorische grot te vinden. Zonder rondleiding – je kunt hier ook ‘guided tours’ boeken – is deze naar onze mening echter iets minder spectaculair. De diverse watervallen daarentegen zijn stuk voor stuk plaatjes. Bij elke waterval vind je een naambordje met daarop de naam van de waterval. Houd je van natuur, dan is Parco Delle Cascate di Molina absoluut een aanrader!

waterval park Italie
Prachtige watervallen zoals deze maken dit park de moeite waard...

Schommelen boven Cascate Nera

Een highlight in het park is de Cascate Nera: een hoge, smalle waterval waar een grote schommel is geplaatst. Wij waren er op een rustig moment en hadden de schommel een hele periode voor ons alleen. Als het drukker is kun je hier wel een wachtrij verwachten. Niet alleen de jongsten onder ons worden blij op deze schommel. Het kind komt in iedere volwassene naar boven als hij richting deze waterval zoeft!

Schommelen bij waterval
Prijzen en website

Een kaartje voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar kost €7.

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen naar binnen voor €4,50.

Volwassenen ouder dan 60 jaar betalen €6,00. Er zijn ook kortingen voor groepen en bepaalde kortingspassen.

Je vindt meer info op de website van Parco Delle Cascate di Molina.

Cascate Nera

Wat vonden we van het park?

We vonden Parco Delle Cascate di Molina absoluut de moeite waard. Het is een goed onderhouden bospark met prachtige watervallen, kletterende beekjes en veel vogels en diversiteit aan bomen en planten. De toegangsprijs is heel redelijk en je draagt bij aan het behoud van dit stukje natuur. Het is eenvoudig te bezoeken maar houd rekening met vooral de pittige terugweg als je de wandeling in het park al in de benen voelt. Op een hete zomerdag vind je hier ook een welkome verkoeling omdat je in de schaduw van de bomen vertoeft. Het is zeker een fotogenieke locatie want je toestel blijft hier klikken. Met kinderen is een bezoek aan het park een leuke activiteit: zij kunnen plonsen in de beekjes en natuurlijk schommelen bij de grote waterval Nera.

ijsje eten parco delle Cascate di Molina

We sloten ons bezoek af met een lekker ijsje: dat is misschien wel onze beste tip!

Ben je geïnteresseerd in watervallen en verblijf je rondom het Gardameer? Bij Riva vind je Parco Grotto Cascate Varone. Lees er ook over in onze blog 6 x doen in de omgeving van Riva.

Misschien vind je dit ook interessant?

34 Comments

 1. Leuk om een keer naar toe te gaan, ik hou van watervallen.

 2. Heerlijk zo wandelen, nu maar wachten tot corona voorbij is en we weer op vakantie kunnen. Voelt nu gewoon niet prettig.

 3. Oh, dit is echt iets voor ons. Hopelijk kunnen we snel weer gaan reizen!!

 4. Wat tof om vanuit het toeristische Garda meer een dag uitstapje naar een wat rauwere omgeving te doen en een stevige wandeling te maken. Hele fijne tip, lijkt me een prachtige bosrijke omgeving.

  1. Triplovers says:

   Dank je wel Lizette, dat is zeker waar!

  2. Ik kende deze hele plek nog niet, maar het ziet er super uit. En dat ijsje op het einde is zeker een hele goede tip!

 5. Hoe gaaf? Ik ben dol op watervallen, ik wist eerlijk gezegd niet dat er zulke mooie waren vlakbij Garda.

  1. Triplovers says:

   Wij ook niet, Gabrielle! Het was de moeite waard!

 6. Oh, op een hete zomerdag is naar een bospark met watervallen gaan zo heerlijk. Klinkt goed, ook top die tips over schoeisel en vroeg erheen gaan. En ik WIL DAAR OOK SCHOMMELEN, hahahaha! Zo tof! xxx

  1. Triplovers says:

   Haha, dank je wel Amina! Met zoveel enthousiasme moét deze plek op jouw bucketlist! 🙂

 7. Wat een prachtige park, watervallen en bossen zijn altijd geweldig om te fotograveren

  1. Triplovers says:

   Helemaal mee eens!

 8. Oh die schommel, dat lijkt me prachtig! Zo ontdek je nog eens dingen 🙂

  1. Triplovers says:

   Leuk he! 🙂

 9. Ik ben nog nooit in Italië geweest ?? Lijkt mij wel gaaf om daar ooit een keer heen te gaan

  1. Triplovers says:

   Als je de mogelijkheid hebt, zeker een keer gaan Peter!

 10. Ik weet niet hoe het komt, maar ik vind het geluid van klaterend water altijd heerlijk ontspannend. Even één met de natuur. Zalige tip dus!

  1. Triplovers says:

   Ik snap helemaal wat je bedoelt!

 11. Caroline says:

  Ik vind watervallen altijd iets magisch hebben. Vooral als je je een eind door woest groen of een dichte jungle heen hebt moeten worstelen om uiteindelijk dat non-stop naar beneden kletterende water te mogen aanschouwen.

  1. Triplovers says:

   Dat zeg je mooi, Caroline. Dat worstelen hoeft hier dan niet echt, maar de omgeving is desalniettemin erg mooi!

 12. Oeh dat ziet er mooi uit. En leuk dat honden ook mee mogen. Dat ijsje aan het einde ziet er uit als een lekkere afsluiter!

 13. Ik ben dus gewoon nog nooit in Italië geweest. Maar wat een prachtige plaatjes zijn dit! Bedankt voor de inspiratie!

  1. Triplovers says:

   Dan zou ik zeggen, als het even weer kan… Op naar Italië! 🙂

 14. Ooh dit ziet er supermooi uit! Ik kan niet wachten tot de Coronacrisis weer is gaan liggen en we opnieuw zonder zorgen kunnen reizen. Dit ziet er in ieder geval een heerlijk plekje uit om heen te gaan.

  1. Triplovers says:

   Wij hopen ook dat het snel weer kan, Evi!

 15. Nog nooit van gehoord maar het ziet er wel heel leuk uit! Fijn ook dat je verschillende wandelroutes hebt, ik zou ook voor de zwarte kiezen haha! Dank voor de tip, deze gaat op mijn lijstje 🙂

 16. Ik vind watervallen altijd super leuk. De trip er naartoe is meestal al mooi!

 17. Ziet er mooi uit! Het Gardameer an sich trekt mij niet zo, we rijden liever door naar de Dolomieten of Toscane, maar mochten we toch eens in de buurt zijn dan gaan we dit park zeker bezoeken!

  1. Triplovers says:

   Hoi Anne! Het Gardameer staat soms teveel bekend als toeristisch en weinig spannend, maar het heeft veel te bieden. Op een hele andere manier dan de Dolomieten natuurlijk! Probeer het eens, zou ik zeggen! 🙂

 18. Wat leuk, ik kende dit park helemaal niet. Toen wij bij het Gardameer verbleven hebben we ons echt alleen op het meer en Verona gericht. Ook geen tijd om nog meer in de omgeving te zien en doen. Wellicht een volgende keer.

  1. Triplovers says:

   Goede reden om terug te gaan! 🙂

 19. Wat een mooi gebied! De wandeling naar de mooie watervallen in het park zou ik ook wel willen maken.

 20. Ik heb nog nooit van dit gebied gehoord, maar het ziet en klinkt als een echte aanrader! Als we volgend jaar in Italië op pad gaan pak ik jouw blogs er zeker nog eens bij!

  1. Triplovers says:

   Leuk Marcella! Er is veel moois te zien en leuks te doen in deze regio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.