6 x doen in de omgeving van Riva, Gardameer

Blogfoto 6x doen in Riva

Riva is een ietwat eigenzinnige, moderne stad aan de noordkant van het Gardameer. Het is een populaire plaats voor toeristen en heeft een eigen ‘look and feel’. Riva zelf biedt veel moois, maar ook haar omgeving biedt leuke bezienswaardigheden. Heb je Riva zelf gezien, maar ben je op zoek naar uitstapjes in de buurt? Ontdek in dit blog 6 dingen die je kunt doen in de omgeving van Riva.

1. De glazen lift naar het Venetiaans Bastion

Sinds juli 2020 is er een glazen lift geïnstalleerd tegen de rotsen van de Monte Rocchetta. De lift brengt je naar het Venetiaans Bastion; overblijfselen van een fort uit de tijd dat de Venetianen hier regeerden, én naar een hip terras. Dit terras is nou niet meteen het goedkoopste in de omtrek, maar met zo’n uitzicht vergeet je het (iets) hogere prijsje al snel.
Je kunt vanuit hier naar het Venetiaans Bastion. Persoonlijk vonden we dit niet heel erg de moeite waard, al kun je er zeker mooie doorkijkjes naar het Gardameer vinden. Een retourtje met de lift is 5 euro (prijs september 2020). We probeerden de lift persoonlijk uit en vonden het uitzicht op het terras de moeite waard. Je hebt mooi zicht op Riva en het meer, maar ook een prachtige blik verder de bergen in, richting Tenno.

Glazen lift in Riva
De nieuwe lift in Riva ziet er fris uit en is volledig van glas.
Uitzicht terras in Riva
Het terras
Uitzicht over Riva en Tenno
Je kunt vanaf hier ver uitkijken over Riva en Tenno
Venetiaans Bastion
Hoewel het Venetiaans Bastion ons niet zo kon bekoren, is het wel een mooie plek om foto's te maken
2. Het middeleeuws dorpje Canale di Tenno

Dit middeleeuws dorpje staat, net als het prachtige Borghetto Sul Mincio, op de lijst ‘mooiste dorpjes van Italië’. En dit predicaat snappen we wel, want wat is het hier bijzonder! Het lijkt nog een onontdekt pareltje want het was hier helemaal niet druk. Tijn merkte op: ‘zet er een paar oude wijnvaten neer, hang wat kaarsen op, en het is zo het decor van een piratendorp uit Pirates of the Carribean’. Je loopt binnen een halfuurtje door het dorp maar je kunt je er ook gemakkelijk een middag verliezen met fotograferen. Parkeren is gratis aan de voet van het dorp en geniet ook hier van prachtig uitzicht tussen de bergen naar het Gardameer. Wat een plek om te wonen!

Straatje Canale di Tenno nabij Riva
doorkijkje Canale di Tenno nabij Riva
Canale di Tenno dorpje omgeving Riva
3. Lago di Tenno

Op dezelfde route vind je Lago di Tenno, ofwel het meer van Tenno. Het meer staat bekend als een van de helderste meren van Italië. Het is bescheiden van formaat maar groots van kleur. Het meer wordt gevormd door smeltwater uit de bergen wat het een fris bad maakt mocht je erin willen zwemmen (wat overigens gewoon kan). Het meer wordt namelijk nooit warmer dan 20 graden. Houd er ook rekening mee dat het water snel diep wordt, na een metertje of drie raken je voeten de bodem niet meer. Je kunt middels een flinke trap vanaf de parkeerplaatsen naar het meer toelopen (en daarna vol goede moed de klim weer terug maken). Je kunt aan het meer ‘even kijken’ maar je kunt er ook een wandeling maken. Voor de echte liefhebbers: je kunt vanaf het meer van Tenno via een wandelroute naar Canale di Tenno lopen.

Het meer van Tenno nabij Riva
Prachtig helder water!
panorama Lago di Tenno
4. Cascate de Varone

In dezelfde hoek vind je het park Cascate de Varone. Cascate betekent waterval en daar draait dit fraai aangelegde park om. De entree kost 6 euro en daarvoor krijg je een parkachtig aangelegd terrein met geweldige uitzichten, mooie watervallen en als ‘unique selling point’ de waterval vanuit Tenno die door een grot naar beneden dendert. Een enorm geweld! De grot is verlicht met gekleurde lampen, maar niet zo opzichtig dat het de schoonheid teniet doet. Je kunt op twee plekken in de grot kijken: laag en hoog. Bij het hoge punt is het raadzaam om een poncho of waterdichte kleding te dragen: wij deden dit niet en we waren – zonder te overdrijven – drijfnat.

Entree Parco de Cascate de Varone bij Riva
De entree van Parco de Cascate de Varone is heel mooi aangelegd tegen de bergrotsen, je parkeert gemakkelijk voor de deur of bij de parking 50 meter verderop
Nog droog in Cascate de Varone
Hier waren we nog droog...
Waterval Cascate de Varone
... en hier niet meer
Foto waterval nabij Riva
5. Brasa Schlucht via de Strada Della Forra

Een van onze mooiste herinneringen aan het Gardameer vinden we de weg van Limone naar Trémosine / Pieve. Komende vanaf Riva volg je de Gardesana Occidentale. Enkele kilometers na Limone kun je een prachtige weg beginnen met motor, fiets of auto die absoluut de moeite waard is. Zo de moeite waard, dat James Bond hem ook getrotseerd heeft in de film Quantum of Solace. De Strada della Forra wordt gezien als een van de mooiste wegen ter wereld. We reden hem met een motor en stopten onderweg regelmatig om te genieten (en ook een beetje te wiebelen) van de hoge, verre uitzichten over het meer.

Lees in onze blog over de Strada Della Forra meer over deze mooie route!

Kloof Brasa Schlucht Gardameer

Het mooiste gedeelte van de weg is Brasa Schlucht, een hele smalle kloof van nog geen twee meter breed. Je kunt je wel voorstellen dat met twee auto’s passeren hier niet te doen is. Hard rijden gaat sowieso niet over deze weg, maar dat hoeft ook helemaal niet want dan zou je al dat moois missen. Het mooiste stuk van deze weg met daarin de Brasa Schlucht is slechts 200m lang maar absoluut de moeite waard.

Brasa Schlucht nabij Riva
6. Griezelterrassen in Pieve

Gecombineerd met de route naar Brasa Schlucht, rijd je door naar Pieve. Hier vind je zogenaamde Griezelterrassen, waaronder die van restaurants Miralago en het Terrazze del Brivido van hotel Paradiso. Wij maakten de stop bij Paradiso en het uitzicht vanaf dit terras is duizelingwekkend. Je kijkt neer op de minuscule auto’s op de weg die je zojuist gereden hebt. Dan vraag je je misschien af hoe je al die bochten overleefd hebt…

Adres:

Restaurant Paradiso
Viale Europa, 19
25010 Tremosine (Brescia)

Uitzicht op Strada della Forra vanaf griezelterras
Als dit geen fantastisch uitzicht is...
Heb jij nog leuke tips voor tijdens een verblijf in Riva?

Misschien vind je dit ook interessant?

7 Comments

 1. Wat een leuke tips! Lago di Tenno hebben we afgelopen september geskipt. We vonden het veel te druk en toeristisch, terwijl het al laagseizoen was. Het Garda meer zelf natuurlijk ook, maar zo te lezen zijn er wel mooie en bijzondere plekken in de omgeving.

  1. Triplovers says:

   Wat grappig, toen wij er waren was het juist heel rustig! Wij waren er ook in september 🙂 Misschien net een ander moment van de dag.

 2. Ha, ik was vorige week nog bij het Gardameer (Peschiera del Garda) en dat vond ik wat tegenvallen (het dorpje, niet het meer). Dit ziet er zoveel mooier uit! Dank voor de tip 🙂

  1. Triplovers says:

   Ik heb je reis gevolgd, inderdaad! 🙂 Pescheira is niet zo groot en erg toeristisch, maar wij zijn er eigenlijk wel dol op en vooral omdat het zo’n fijne uitvalsbasis is voor het zuiden van het meer. Veel historie ook in Pescheira, de audio tour die ze aanbieden is best interessant. Maar het mooiste vonden wij toch wel Borghetto Sul Mincio in de nabije omgeving 🙂

 3. Canale di Tenno ziet er erg fijn uit. Daar wil ik wel naartoe!
  En die laatste foto ook trouwens!

  1. Triplovers says:

   Dankjewel, en Canale di Tenno is zeker de moeite!

 4. Wat een goede tips. Al hoe wel ik de 1e toch wel iets vind om nooit te vergeten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.