Borghetto sul Mincio: mooiste dorpje van Italië

Blogpost Borghetto sul Mincio

Bij het Gardameer denk je vooral aan dorpjes als Lazise, Sirmione, Riva en Pescheira. Maar in de directe omgeving van het Gardameer zijn nog veel meer mooie plekken te vinden. Op fietsafstand van Pescheira del Garda ligt een wel heel bijzonder dorpje. Borghetto sul Mincio staat op de lijst ‘mooiste dorpjes van Italie’. En wat ons betreft, helemaal terecht!

Borghetto sul waar?

Borghetto sul Mincio ligt aan rivier – jawel – de Mincio. Het is een klein dorpje behorend bij het iets grotere Vallegio sul Mincio en ligt op zo’n 12 km afstand van Pescheira. Het ligt in de provincie Verona en is een ideaal uitstapje vanaf een verblijf aan het zuidelijkere deel van het Gardameer.

Een van de mooiste dorpjes van Italie

Borgetto sul Mincio staat op de lijst i borghi più belli d’Italia, wat betekent ‘mooiste dorpjes van Italie’. Wij ontdekten het pas na 5 keer verblijven aan het Gardameer! Hoewel het aantal toeristen toeneemt, is het nog een onontdekte plek voor de massa. In coronatijd was het hier erg rustig.

Brug Ponte Visconteo

Ponte Visconteo

Het dorpje zelf is niet groot en als je weinig op hebt met de pracht van de huisjes, molens en ruines ben je er snel doorheen. Maar het dorpje is prachtig en voelt aan als een schilderij. De grote brug, Ponte Visconteo, is een 14e eeuws bouwwerk en biedt een prachtig uitzicht op het water en de huisjes van Borghetto, alsook een mooie kijk naar de burcht Castello di Scaligero. Eén van de ooit drie ophaalbruggen is nog intact en een bezienswaardigheid. Er loopt een wandelpad naar deze burcht, maar bereid je voor op een stevige klim!

Brug Borghetto sul Mincio

Watermolens en wat 'buona fortuna'

Borghetto heeft iets unieks, iets ouds, iets warms. Het unieke, middeleeuwse gevoel wordt versterkt door de watermolens die overal te vinden zijn. Bij de ene watermolen kun je een muntje werpen voor een beetje geluk, en als je dit in de liefde al gevonden hebt kun je bij de volgende molen dit vereeuwigen met een hangslotje. Sommige watermolens zijn nog in gebruik voor het verwerken van bijvoorbeeld tarwe.

Watermolen met geluk
Watermolen met liefdesslotjes

Tortellini, de knoop van de liefde

Borghetto staat bekend om haar tortellini en het feest dat elk jaar rondom dit gerecht gevierd wordt. Tortellini wordt ook wel ‘nodo d’amore’ genoemd, oftewel “knoop van de liefde”. De legende gaat dat een legerkapitein een relatie heeft met een nimf die in de Mincio leeft. Ze zijn hartstochtelijk verliefd maar de nimf kan niet boven water leven omdat ze dan zal veranderen in een heks. Voordat ze zich terugtrekt in het water, laat de nimf een gouden sjaal achter met een knoop erin die symbool staat voor hun liefde. Elke nacht zijn ze samen, maar als een plaatselijke gravin haar zinnen heeft gezet op de kapitein, loopt hun relatie gevaar. Ze besluiten voorgoed samen te verdwijnen in de rivier, waarbij de gouden sjaal achterblijft op de oever van de Mincio.

Festa del nodo D'amore

Elk jaar op de derde dinsdag in juni wordt deze legende herdacht tijdens het Festa del nodo D’amore. De brug wordt dan vol gezet met lange tafels en duizenden gasten die smullen van de speciale tortellini die honderd koks bereiden. Samen zorgen zij voor 600.000 handgemaakte liefdesknopen! Het is een waar feest waarbij de kaarten al maanden vooraf uitverkocht zijn.

Bereikbaarheid

Kom je met de auto of motor, dan kun je bijna niet misgaan. Vooraan Borghetto vind je een ruime parkeerplaats (betaald, €1,50 per uur) vanwaar je direct het dorpje in loopt. Aan de andere kant van de parking loopt het wandelpad naar Castello Scaligero.

Fietsers roemen de fietsroute die aangelegd is vanuit Pescheira naar Borghetto. Dit fietspad is ongeveer 12 kilometer lang en moet voor iedereen te doen zijn. Het loopt vlak langs de Mincio waardoor het grotendeels vlak en licht te fietsen is.

Ben jij al eens in Borghetto sul Mincio geweest?

Misschien vind je dit ook interessant?

6 Comments

 1. Nee, ik ben er nog niet geweest, maar het ziet er fijn uit inderdaad. Ik wil sowieso al een tijdje naar de merengebieden. Ik had er voor deze zomer naar zitten kijken, maar had uiteindelijk een ander land geboekt (en daarna door corona weer iets anders), maar wie weet ooit.

  1. Triplovers says:

   Herkenbare luxeproblemen 🙂

 2. Ik ben er ook nog nooit geweest. Het ziet er wel prachtig uit. Het middeleeuwse sfeertje spreekt mij erg aan.

 3. Ik had nog niet eerder van dit mooiste dorpje van Italië gehoord, maar nu wil ik er natuurlijk heel graag een keer op de derde dinsdag van juni naartoe. Lijkt me echt fantastisch om met zoveel Italianen aan lange tafels op de brug tortellini te eten!

  1. Triplovers says:

   Ja he, dat hadden wij dus ook! Echt bucket-list materaal 🙂

 4. Echt zo’n pittoresk plaatsje om te bezoeken en zo te lezen nog niet volledig ten prooi gevallen aan het toerisme. Ik hoop dat ze dat zo kunnen houden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.