De Highline179 Oostenrijk

Highline179: de op één na langste hangbrug van Europa

Highline179 hangbrug

Op terugweg van het Gardameer passeren we de Brennerpass en de Fernpass. Die laatste biedt tevens een thuis aan de Highline 179. De Highline179 is sinds 2014 geopend en met zijn 406 meter lange lijf de op één na langste hangbrug van Europa! De ideale stop op weg naar huis om de benen te strekken en te genieten van prachtig uitzicht. Niet voor watjes, want het is hoog, het wiebelt en je kijkt zo de diepte in. 

De Highline179 in Tirol

De Highline179 is een voetgangersbrug en ligt in het dorpje Reutte, Oostenrijk. Hij ligt aan de Fernpass B179 en is eigenlijk niet te missen. Je ziet hem vanaf de autobaan ‘hangen’. De Highline 179 overspant een diep dal en is de verbinding tussen twee kasteelruines: Fort Claudia en ruïne Ehrenberg. De ruïne Ehrenberg is goed zichtbaar vanaf de hele brug en een plaatje om te zien vanaf de ‘overkant’.

Triplovers gastblog
Nu de op één na langste van Europa

De Highline179 was tot nog niet zo lang geleden de langste hangbrug van Europa. Tot 2017, toen een andere hangbrug haar van de troon stootte. Wil je de langste hangbrug van Europa bezoeken? Dan moet je op pad naar Zwitserland, waar je de Charles Kuonen hangbrug vindt. Sinds 2017 geopend in het plaatsje Randa en hij overspant het Grabengrufer ravijn. En, met 494 meter lang toch echt langer dan de Highline179. Niet hoger trouwens, want deze brug is ‘slechts’ 85 meter hoog.

Highline179
Historie boven de Fernpass

Boven kun je snel beginnen aan de 406m lange hangbrug, maar je kunt ook vanaf hier wandelingen maken en ruïne Ehrenberg bekijken. Je hebt vanaf deze ruïne ook weer prachtige uitzichten. Wij hebben enkel de hangbrug bezocht maar de ruïne is zeker de moeite waard. De Highline179  is hoog (114,6m), hij is lang, hij vangt veel wind en hij wiebelt. Onder je voeten kun je de Fernpass zien liggen; links en rechts is alles vrij ‘open’ en ervaar je de hoogte op een bijzondere manier. De brug beweegt heen en weer, wat je soms het gevoel geeft alsof je op wankele benen staat. Niet voor watjes, deze Highline 179!

Ruine Ehrenberg
Prachtig uitzicht op de oude ruïne Ehrenberg vanaf de overkant
Tickets

Je kunt beneden in de museumshop of direct aan de automaat tickets kopen. Je koopt een ticket voor de hangbrug voor 8 euro (prijs voor volwassenen, groepen en kinderen moeten in de museumshop een ticket kopen). De kabelbaan / lift heet de Ehrenberg liner en kost 7 euro. Het is een fikse klim naar boven en een ritje met de kabelbaan is leuk, dus wij kozen voor een combiticket van 15 euro p.p.

Ehrenberg liner
De Ehrenberg liner brengt je naar boven
Highline179
Misschien niet zo'n goed idee als je last hebt van hoogtevrees...
Uitzicht vanaf de Highline179
Prachtige vergezichten vanaf de hangbrug!
Hoeveel tijd reserveren?

Je bent, al met al, toch wel een 1,5 uur kwijt op deze plek. Vanaf de parking (4 euro, dagticket prijs september 2020) loop je in ongeveer 10 minuten naar de entree van de kabelbaan. Afhankelijk van hoeveel tijd je aan de kastelen wil besteden, ben je zo enkele uren zoet. Wij hebben ons geconcentreerd op de hangbrug en hebben ongeveer 1,5 uur besteed op deze locatie. Naast een museumwinkel is er beneden een restaurant, een kerkje en meerdere gastenverblijven. Het ziet er verzorgd en uitnodigend uit.

Highline179 vanaf parking
Vanaf de parkeerplaats kun je al mooie plaatjes schieten van de Highline179...
De ideale pitstop

Wat ons betreft de ideale tussenstop op je terugreis vanuit bijvoorbeeld het Gardameer naar huis. Op de parkeerplaats kun je ook je auto met caravan of grotere camper gemakkelijk kwijt. Het weggetje naar de parking is wel wat steil maar wij reden hem zonder problemen op en af met onze caravan. De belevenis van de Highline 179 is zeker de moeite waard! De uitzichten over het mooie dal zijn uniek. Heb je meer tijd en hou je van geschiedenis en ruïnes? Dan kun je in het hele gebied voldoening vinden!

Tijn Highline179

18 Comments

 1. Gave hangbrug. Ik vind het altijd best wel spannend en ben blij als ik er weer af ben. Maar om de één of andere reden blijft zo’n brug wel aantrekken.

 2. Wat gaaf! Ik had nog nooit van deze brug gehoord, maar ik ben alleen bekend met wintersport in Oostenrijk. Ik heb geen hoogtevrees dus deze brug lijkt me wel wat. Bedankt voor de tip 🙂

  1. Triplovers says:

   Graag gedaan!

 3. Oh wow, dat is wel echt heel erg hoog! Ik denk dat ik het wel spannend zou vinden, maar ik zou het wel proberen. Ideaal dat deze bestemming een handige tussenstop op de route kan zijn.

  1. Triplovers says:

   Ik ben best een hoogtevreesje, maar langzaam maar zeker overwin ik mijn angst steeds meer. Uiteindelijk viel het ook wel weer mee, als je maar vooruit blijft kijken 🙂

 4. Hier zijn we in september langs gereden onderweg naar Innsbruck. De brug hangt echt vlak naast de weg, dus al rijdende zie je hem ook aardig goed. Wij hebben ‘m overgeslagen want ik denk dat ik er met mijn hoogtevrees niet overheen zou durven…

  1. Triplovers says:

   Klopt helemaal! Wij zijn er dus jaren langsgereden zonder hem gezien te hebben 🙂 Ik moet zeggen dat ik ook last heb van hoogtevrees, maar ik ben hard op weg om het steeds meer te overwinnen. Uiteindelijk vond ik deze goed te doen. Vooruit kijken is mijn tip! 🙂

 5. Ik hou wel van hangbruggen, en vooral het formidabele uitzicht dat ze geven op de omgeving. Misschien dat we hier op een volgende rondreis binnen Europa eens langs gaan. Die ruïne van Ehrenberg ziet er ook erg mooi uit.

  1. Triplovers says:

   Zeker doen!

 6. Dat lijkt me erg heel leuk om te doen, maar toch stiekem ook wel een beetje eng

 7. Wat jammer dat ik deze gave hangbrug gemist heb tijdens mijn roadtrip. Heb je ook de Olpererhütte hangbrug bezocht? Die is ook heel bijzonder!

  1. Triplovers says:

   Die ken ik dan nog niet! Leuk, die tips uitwisselen 🙂

 8. Frederique says:

  Oh wow dit lijkt me heel erg gaaf. Heb het genoteerd mochten we die kant op gaan.

 9. Dit moet je toch een keer in je leven gedaan hebben!

 10. Oh, mijn hoogtevrees zou me tegenwerken … maar misschien als ik gewoon voor me uitkijk en vooral niét naar beneden? Ik denk er eens over na. 😉

  1. Triplovers says:

   Dat is ook mijn tactiek! 🙂

 11. Bizar! Ik zou het doooooood-eng vinden, maar ook te gek! Wist ik trouwens ook niet dat er in Oostenrijk zo’n hangbrug was. En leuk dat het te combineren is met de kastelen. Een leuk dagje uit als je in die regio bent.

 12. Vroeger als kind ben ik er ook geweest het is er super mooi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.