De Mergellandroute: de mooiste autoroute door Zuid-Limburg

Van een mooie roadtrip worden wij altijd enthousiast. We maakten er een door West-Amerika maar ook in Europa reden we over bijzondere wegen. In coronatijd is reizen helaas een stuk moeilijker geworden, maar niet onmogelijk! Ook in Nederland vind je routes die de moeite waard zijn. Eén daarvan is de Mergellandroute, de mooiste autoroute door Zuid-Limburg. De route brengt je langs rivieren, kastelen, uitkijktorens, pittoreske dorpjes en mooie natuur. Wil jij op pad met een goed bewegwijzerde route door afwisselende plekken in het zuiden? Dan is de Mergellandroute wat je zoekt!

De Mergellandroute: Ontdek Zuid-Limburg vanuit de auto

De Mergellandroute is 110km lang en is voor €4,25 te koop bij de VVV kantoren. Je krijgt dan een routekaart en een beschrijving van de 12 hoofdpunten en tips om te lunchen onderweg. Ook staan er overnachtingsmogelijkheden in. Tegenwoordig is de route ook gratis te downloaden via een QR-code.

Kasteel Mheer Mergellandroute
Kasteel Mheer, een prachtig kasteel op deze route. Het is in privébezit en bewoond dus niet van binnen te bezichtigen!

De route is bewegwijzerd met bruine, zeshoekige ANWB bordjes. Bij kasteel Vaalsbroek in Vaals zit een extra lus in de route die je naar het Drielandenpunt brengt. Je komt dan weer terug op de route door de lichtblauwe bordjes te volgen.

Waar begint de Mergellandroute?

De route is op elk punt te starten. Velen starten de route in Maastricht, maar je kunt op elk willekeurige plek instappen. De route is een ronde dus je komt uiteindelijk weer terug waar je begint. Zelf startten wij bij de Watertoren in Schimmert omdat dit voor ons het dichtstbijzijnde punt was.

Autroute Mergellandroute

Hoe lang duurt de Mergellandroute?

De route is zeker een dag-vullend programma. Als je besluit alle dorpen (uitvoerig) te bezoeken of om te wandelen of activiteiten te doen onderweg, kun je er zelfs tot een week mee bezig zijn. De route is 110km lang dus als je hem alleen zou rijden en af en toe een foto zou schieten, heb je aan twee uurtjes genoeg. Daarmee doe je de route echter tekort. Het leuke is om juist een wandelingetje te maken onderweg, een picknick of lunch te pakken, een uitkijktoren te beklimmen of een kasteel te bezichtigen. Wij konden er gemakkelijk een weekendje mee vullen.

Uitkijktoren autoroute mergellandroute
De uitkijktoren in Mesch: mooie vergezichten en leerzame informatie op de borden bovenin!

Wat is er te zien op de Mergellandroute?

Een heleboel! De route leidt langs Maastricht en de Maas, waarna hij bij Oost-Maarland overgaat op het plateau van Margraten en het Heuvelland induikt. Hier vind je gezellige dorpjes, mooie uitzichten over het Limburgs landschap en het prachtige Vijlenerbos. Hieronder de 12 stops die de Mergellandroute in de kaart aanprijst:

1. Kasteel Mheer
2. Kerkelijk museum in Slenaken
3. Epermolen in Epen
4. Het vijfsterrenuitzicht in Camerig
5. Vijlenerbos
6. Drielandenpunt
7. Kasteel van klooster Wittem
8. Miljoenenlijntje in Simpelveld
9. Molen op de Vrouweheide
10. Watertoren in Schimmert
11. Kasteel Borgharen
12. Oost-Maarland

Uitzicht tijdens Mergellandroute
Mooi uitzicht op de Maas tijdens een stop 'aan 't Bat' in Eijsden

Wat is het mooiste deel van de Mergellandroute?

Wat ons betreft is het mooiste deel de route door het Heuvelland. Beginnende bij Eijsden-Margraten, waar het genieten is op ’t Bat terwijl je uitkijkt over de Maas, rijd je door de mooiste heuvels van ons land. Kasteel Mheer is een plaatje om te zien en het Vijlenerbos en het Drielandenpunt zijn hele mooie locaties in deze autoroute.

Molen Mergellandroute
De hoogstgelegen molen van Nederland: Op de Vrouweheide

Maastricht wordt ook meegenomen op deze route. Hoewel wij dol zijn op Maastricht, vinden wij haar niet echt passen in deze route. Je kunt er zeker beginnen, maar Maastricht ‘erin’ proppen is zonde van de stad en zonde van de route. Blijf je een paar dagen? Dan bezoek je Maastricht minstens één dag en doe je de route de andere dag(en).

Onze beste tips voor de Mergellandroute

– Aon ’t Bat in Eijsden is ‘the place to be’ op een heerlijke zomermiddag. Je hebt hier fenomenaal uitzicht over de Maas en een driegangenmenu is hier heel vriendelijke geprijsd.

Kasteel Mheer is een hele leuke stop. Het kasteel is privé-bezit én bewoond dus het is helaas niet van binnen te bezichtigen, maar zeker een kijkje waard. Je maakt er zeker mooie foto’s!

De uitkijktoren in Mesch, waar je vanaf een kleine 10 meter over Nederlands en Belgisch Limburg uitkijkt. Bovenin staat ook informatieborden en wordt het uitzicht aan je uitgelegd.

Het Vijlenerbos. Maak hier een mooie wandeling en drink iets lekkers bij het alom bekende boscafe ’t Hijgend Hert.

– In Slenaken eet je een heerlijk soepje bij ons persoonlijke favoriete etablissement: De boswachter.

– In Camerig fotografeer je de mooiste vakwerkhuizen! Het landschap rondom dit dorp is benoemd tot vijf sterren uitzicht door de Stichting Natuur en Milieu. Je bevindt je hier 160 – 180 meter boven NAP.

– Het Drielandenpunt in Vaals is leuk voor jong en oud. Loop in drie stappen een rondje door Nederland, België en Duitsland en bekijk deze landen vanaf de Boudewijntoren (voor €4 p.p. kun je deze toren beklimmen, ook in coronatijd). Wil je wat langer doorbrengen, dan is het labyrint een optie.

– In Ubachsberg kun je een stop maken bij de Bernardushoeve. Je kunt hier iets lekkers eten en drinken in hun mooie panoramaterras of een lekker ijsje op de hand meenemen.

– Bij genoeg tijd, maak een mooie stadswandeling door Maastricht of het iets overzichtelijkere Valkenburg. Voor beiden kun je een dag uittrekken!

Kasteel Borgharen is een heel mooi kasteel om te bekijken. In het naastgelegen Itteren vind je Kringloop Hartelstein. Ook is er een archeologisch centrum gevestigd in deze kasteelhoeve. Het is tevens een rijksmonument!

Autoroute Mergellandroute Drielandenpunt Vaals
Loop in 3 passen door 3 landen op het Drielandenpunt in Vaals

Kun je de Mergellandroute zonder auto doen?

Dan kun je de route bij mooi weer ook met de scooter of motor doen. Voor geoefende fietsers is de route ook te fietsen. Het fijne aan deze route is dat hij op vele plekken te starten is en je hem kunt verdelen over meerdere dagen.

De Mergellandroute: het vakantiegevoel in eigen land

Zelfs als je – net als ons – dit gebied je achtertuin mag noemen, is deze autoroute absoluut de moeite waard. Met recht wordt hij bekroond als één van de mooiste routes in Nederland.  Bezoek rijksmonumenten, mooie (water)molens, uitkijktorens en pittoreske dorpen. Je kunt wandelen langs de mooiste plekjes aan de Maas of in de prehistorische bossen van Vijlen. Met steden als Valkenburg en Maastricht is er genoeg afwisselend van alle landelijke dorpjes in het heuvelland. Je krijgt het vakantiegevoel in eigen land en dat is in deze coronatijd heel welkom!

Autoroute Mergellandroute Zuid Limburg
Heb jij al eens een roadtrip gemaakt door Nederland? Deel je tips met ons!

Misschien vind je dit ook interessant?

14 Comments

 1. Jamie Groof says:

  Zuid Limburg. Een prachtig stuk Nederland!

 2. wij hebben er familie wonen en vroeger kwamen wij er altijd graag. zou er best wel weer heen willen als ik dit zo allemaal zie 😀

 3. Mooie route voor een x na corona. Ik houd van het ontdekken, rondreizen in Nederland en andere plekken in de wereld. Zoveel te zien.

 4. Wat leuk, ik heb nog nooit gehoord over deze route maar ben wel veel in deze regio geweest. Het lijkt me leuk om deze in één keer lekker te rijden!

 5. We zijn vaak in die omgeving geweest
  Maar de route zo nog niet gedaan
  Ik sla het op
  Dank

 6. Ik woon hier zelf in de buurt, maar heb de route nog nooit gereden. Zo slecht, haha.

 7. Zuid Limburg is erg mooi. Ik kom er elk jaar wel

 8. Wat een mooie route, zo zie je nog eens wat van Nederland!

 9. Wauw, die eerste foto! Het licht is echt zooo mooi daarop. Het straalt me gewoon tegemoet.

 10. Ideale route voor mensen die hier van houden! En in eigen land, is helemaal ideaal.

  1. Frederique says:

   Het is ook echt een mooi deel van Nederland. En wow die eerste foto is geweldig!

 11. Caroline says:

  Ja leuk is het daar hè? Wij waren daar in de zomer van 2019 en vele leuke plekjes ontdekt.

 12. Wat een prachtige route! Het lijkt me een super mooie route.

 13. July en Ward says:

  Vandaag gereden! Bedankt voor de tip Triplovers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.